Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Stefan Löfven ska träffa Donald Trump. Arkivbild.

Löfven besöker Trump i Vita huset

Global säkerhet och handel står på dagordningen när statsminister Stefan Löfven (S) om två veckor möter USA:s president Donald Trump i Vita huset.

Mötet är bestämt till den 6 mars.

- Vi har fått en officiell inbjudan och vi kommer diskutera handel, investeringar, försvars- och säkerhetspolitiska frågor, säger statsministern till TT under ett besök i Robertsfors.

På frågan om det finns några känsliga frågor han tänker ta upp med Donald Trump, som ju är mycket omstridd även utanför USA, svarar Löfven att han i så fall tar upp det med presidenten, men att han värnar om att utveckla ett bra förhållande.

De båda har tidigare träffats kort i New York och talat i telefon vid två tillfällen.

- Han ringde vid terrorattacken i Stockholm förra året och beklagade det, det uppskattade jag väldigt mycket.

Löfven gratulerade också Trump sedan han blivit vald till president.

"Lång, god relation"

Statsministern säger att Sverige och USA har en "lång, lång god relation" som det finns all anledning att vidmakthålla och utveckla.

- Och då är det investeringar, förstås. Och USA är ett av våra stora exportländer, säger Löfven.

TT: Tror du att han kommer att fråga om vad som hände "Last night in Sweden?"

- Mja, jag tror att han refererade till något han sett på teve. Jag kan berätta om ett Sverige där det går väldigt bra i många avseenden, men vi har våra utmaningar också. Jag ser fram emot en bra diskussion med presidenten.

TT: Han har ju åtminstone tidigare använt Sverige som ett dåligt exempel?

- Och å andra sidan så sade han när vi träffades i New York att han hör att det går bra för Sverige och jag sade ja, det går väldigt bra.

I förra veckan antydde utrikesminister Margot Wallström (S) i den utrikespolitiska debatten i riksdagen att Natos försvarsgarantier kanske inte var så mycket att lita på. Hon sattes åt hårt av de partier i riksdagen som vill se ett svenskt Natomedlemskap.

Löfven tror inte att det blir någon diskussion om det i Vita huset.

- Nej, vi har ingen anledning att diskutera Natos försvarsgarantier, vi har ett väldigt bra samarbete med Nato. Vi är med i ett program som absolut inte alla ickemedlemmar är med i, där är Sverige en stark partner.

Prat om Nordkorea?

Jan Hallenberg vid Utrikespolitiska institutet säger att Sverige säkerhetspolitiska betydelse för USA ökat, bland annat efter Ukrainakrisen.

- Även om Sverige inte är med i Nato så förekommer Natoövningar på svensk mark.

Sist Löfven träffade Trump lyfte han Sveriges möjligheter och vilja till att bidra till en lösning på Nordkoreakrisen. Detta eftersom Sverige bland annat har en mångårig diplomatisk relation till Nordkorea och för närvarande sitter i FN:s säkerhetsråd.

Då hade Nordkorea gjort flera robottester och ordkriget mellan dess diktator Kim Jong-Un och Trump hade trappats upp. Nu, under de olympiska spelen i Sydkorea, är situationen lugnare. Men Trump har antytt att frågan kan bli aktuell efter OS. Senare i vår planerar USA och Sydkorea en gemensam militärövning, något som brukar reta kärnvapendiktaturen i norr.

- Trump kan tänkas vilja ta upp nya sanktioner och höra sig för om Sverige inställning, säger Jan Hallenberg om Nordkorea.

TT: Kan vi vänta några reaktioner från Ryssland?

- Inte på grund av mötet i sig. Men visar det sig att Sverige efter besöket kommer närmare Nato då tror jag ryssarna kommer att reagera.

Han håller det dock inte för troligt att Trump kommer att försöka trycka på för svenskt Natomedlemskap.

Bland de sista

Sist en svensk statsminister var i Vita huset var i maj 2016, då den dåvarande presidenten Barack Obama bjöd in till ett nordiskt toppmöte. Även då var det Stefan Löfven som representerade Sverige och han hade sällskap av statsministrarna från Danmark, Norge och Island samt Finlands president.

Sedan Donald Trump tillträdde för 13 månader sedan har han tagit emot såväl Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, Norges statsminister Erna Solberg samt Finlands president Sauli Niinistö i Vita huset.