Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Löfven: Beredskap för ryssanktioner

EU bör upprätthålla beredskapen för ytterligare sanktioner mot Ryssland och de som redan finns måste vara kvar minst året ut, anser statsminister Stefan Löfven.

-Det är viktigt att vara tydlig, säger Löfven under ett besök hos den polska premiärministern Ewa Kopacz i Warszawa.

Både Kopacz och Löfven underströk vikten av att EU håller en enad linje mot Ryssland.

-Vi måste visa solidaritet, sade premiärminister Kopacz på en kort pressträff där inga frågor fick ställas.

Det var Löfvens första besök hos sin polska kollega sedan han blev statsminister och enligt Löfven ska det polsk-svenska samarbetet utvecklas mer. När Carl Bildt var utrikesminister hade han och hans dåvarande polske motsvarighet, Radoslaw Sikorski, intensiva kontakter. Och de hade stor del i att driva på EU:s så kallade Östliga partnerskap med länderna öster om EU, de mellan EU och Ryssland, något som Ryssland inte såg milt på.

-Premiärministern och jag vill att vi ska träffas mer på vår ministernivå, tidigare var det mer på utrikesministernivå, säger Löfven.

Både Kopacz och Löfven är eniga om att fortsätta arbeta med det Östliga partnerskapet, i maj väntar ett toppmöte med de sex länder som ingår.

-Vad det här handlar om är hur länder själva ska kunna avgöra sin framtid. Men det finns ingen motsättning mellan det Östliga partnerskapet och en bra relation med Ryssland, säger Löfven.