Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Löfven: Alla präster ska viga samkönade par

Han jämför en präst som vägrar viga samkönade par med en barnmorska som vägrar utföra aborter.

- Vi socialdemokrater arbetar för att alla präster ska viga alla, även samkönade par. Jobbar man som barnmorska måste man kunna utföra aborter, annars får man göra något annat. Det är samma sak för präster som inte vill viga samkönade, säger Löfven.

Statministern menar att det är ett långsiktigt mål och hälsar till TT via sin pressekreterare att han inte har någon annan åsikt än partiet i övrigt om hur målet ska nås.

Han ställer sig därmed bakom de motioner som lämnats till kyrkomötet om att viljan att viga samkönade par ska vara ett krav för prästvigning.

Svenska kyrkan har gått längre än lagstiftningen och som kyrka tagit ställning för samkönade vigslar. Statsministern menar att partiet vill arbeta för att det också ska omfatta den enskilda prästen i kyrkan.

När äktenskapslagstiftningen ändrades 2009 och det blev möjligt med samkönade vigslar skrevs det samtidigt in i lagen att det inte finns någon "skyldighet att förrätta vigsel för... den som är behörig vigselförrättare inom ett trossamfund".

Prästens möjlighet att säga nej har varit central i Svenska kyrkan, och det handlar inte bara om vigslar av samkönade par. Varje präst har i dag rätt att avstå vilken vigsel, vilket dop eller vilken begravning som helst.