Löfven öppnar för samtal om AF-reform

Vänsterpartiet går vidare med att begära en misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S). Nu meddelar också M och KD att de tänker stödja misstroendeförklaringen. Samtidigt överväger regeringen att avgå, enligt S gruppledare, uppger Expressen. Senare uppger Stefan Löfven (S) att regeringen är "öppen för samtal".

ANNONS
|

Vänsterpartiet går vidare med misstroendeförklaringen mot arbetsmarknadsministern Eva Nordmark.

Det skriver partiet i ett pressmeddelande.

– Regeringen borde lyssna på företagarna och de arbetslösa och backa. Centerpartiets privatiseringsidéer funkar inte i verkligheten, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt i pressmeddelandet.

Bakgrunden är reformerna av Arbetsförmedlingen, där det är tänkt att privata aktörer ska förmedla jobb.

LÄS MER:Löfven försöker rädda sin minister

Det var den 21 november som V ställde fem krav på regeringen i frågan om reformen av Arbetsförmedlingen. Partiet gav regeringen en tidsfrist på två veckor för att uppfylla kraven, annars skulle man gå vidare för att försöka få stöd för misstroende mot Arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S).

ANNONS

Söker stöd

Statsministern Stefan Löfven (S) har tidigare sagt att V:s agerande är "hårresande".

Under torsdagen uppger han i en skriftlig kommentar att han är öppen för samtal.

"Regeringen arbetar med att utforma reformeringen av Arbetsförmedlingen, i det arbetet är vi öppna för samtal. Nästa steg för mig är att partierna som står bakom Januariavtalet nu diskuterar hur vi går vidare utifrån den uppkomna situationen," skriver Löfven.

Regeringen har in i det sista gjort försök för att rädda ministern undan en misstroendeomröstning. Enligt en regeringskälla har det förts samtal med V på olika nivåer, men V säger att regeringen inte velat förhandla.

Tidigare under torsdagen sade Eva Nordmark till TT att hon tycker att hon har svarat på Vänsterpartiets punkter.

– Men kanske inte exakt så som Vänsterpartiet ville att jag skulle svara.

Hon sade också att det vore märkligt om partiet nu skulle gå vidare med misstroendehotet.

Men nu meddelar V att man inte tycker att beskeden från regeringen är tillräckligt tydliga.

"Detta eftersom regeringen inte satt ner foten och stoppat kaosprivatiseringen av Arbetsförmedlingen," skriver partiet i pressmeddelandet.

– Vi har företagare som behöver arbetskraft, men som inte ens får tag på Arbetsförmedlingen. Vi har arbetslösa som vill ha ett jobb som nu tvingas söka försörjningsstöd istället för att komma ut på arbetsmarknaden eftersom de inte får hjälp. Kommunerna vittnar om att utgifterna för socialbidrag skenar och detta redan innan man genomfört själva kaosprivatiseringen, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

ANNONS

M och KD stödjer misstroende

För att få igenom misstroendeförklaringen krävs utöver V att även SD, KD och M ställer sig bakom den.

SD har tidigare sagt att partiet ställer sig bakom misstroendeförklaringen. På en presskonferens meddelade M och KD att de också tänker stödja en misstroendeförklaring.

M-ledaren Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch Thor menar att det saknas stöd i riksdagen för delar av reformeringen av Arbetsförmedlingen. Det handlar bland annat om tidsplanen som ses som för tajt.

– Den är inte trovärdig. Det finns en betydande risk att det är de arbetssökande som hamnar i kläm, säger Ebba Busch Thor.

Det handlar också om LOV, lagen om valfrihetssystem.

– Tyvärr talar erfarenheten för att LOV fungerar mycket dåligt på arbetsmarknadsområdet. Där saknas stöd i Sveriges riksdag, säger Ebba Busch Thor.

Centerpartiets Anders W Jonsson kallar de två kraven från M och KD för "detaljer".

Regeringen kan avgå

Efter beskedet säger S gruppledare Annelie Karlsson att regeringen behöver ta ställning till om den ska avgå, uppger Expressen.

– Alternativet är att man väljer att gå vidare och utse en ny arbetsmarknadsminister eller säga att det inte är möjligt att regera med det underlaget som vi har, säger hon till Expressen.

Expressen: Så regeringen kan avgå?

ANNONS

– Ja, men det är klart att det är ett alternativ i detta läge. Det är alldeles för tidigt att uttala sig om det nu. Dessutom är det en fråga för statsministern.

Expressen: När ger ni besked?

– Inom några dagar, gissar jag.

På presskonferensen fick Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor frågan om det egentliga syftet med att de nu ställer sig bakom misstroendeförklaringen är att regeringen ska avgå.

– Vi skulle gärna byta regering. Men det är inte det det här handlar om, säger Ulf Kristersson.

Reformen av AF ska vara klar den 1 november 2021.

Fakta:

Vänsterpartiets krav:

Att regeringen slopar villkoret att ett nytt system för fristående aktörer måste vara baserat på lagen om valfrihet, LOV.

Att AF ska finnas i hela landet.

Att AF ska få mer pengar till reformen.

Att regeringen ska presentera en ekonomiskt och tidsmässigt exakt plan för AF:s kontorsnedläggningar innan reformen fortsätter.

Att stöd för funktionsnedsatta säkras.

Källa: TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS