Löftet: Södra Sverige får kompensation för dyr el

Fem miljoner svenskar i södra och mellersta Sverige ska få pengar tillbaka för höga elpriser. Det kan handla om 16 000 kronor för en medelvilla.
– Det är ett stöd som är tydligt riktat till dem som drabbats hårdast, säger Ebba Busch (KD), energi- och näringsminister.
Ex-statsminister Magdalena Andersson (S) anklagar regeringen för löftesbrott.

ANNONS
|

Vid en pressträff på torsdagen meddelade den nya regeringen, genom statsminister Ulf Kristersson (M) och KD-ledaren Ebba Busch, och Svenska kraftnät hur man planerar att kompensera elkunder för de höga elräkningar som många drabbats av.

Totalt handlar det om 55 miljarder kronor i återbetalningar för så kallade ”flaskhalsavgifter” som Svenska kraftnät fått in från konsumenterna, och som nu ska återbetalas till hushåll och företag i elprisområde tre och fyra.

I elområde tre blir stödet 50 öre per förbrukad kilowattimme och i elområde fyra 79 öre per förbrukad kilowattimme. Boende i norra Sverige kan däremot inte räkna med några nya pengar, då elpriserna varit betydligt lägre där.

ANNONS

Oklart när pengarna kommer

Exakt när stödet kommer att betalas ut är inte klart ännu, inte heller om kunder kan räkna med att få pengarna i år. Detaljerna är ännu inte klara och förslaget måste först prövas av Energimarknadsinspektionen.

– Modellen är nu klar, sedan ska vi fatta beslut om en form och en tidpunkt för en återbetalning och det kommer vi återkomma om, säger Ulf Kristersson.

Totalt handlar det om en kompensation för utgifter man haft efter oktober förra året fram till samma tid i år. Det kan enligt Svenska kraftnät handla om cirka 16 000 kronor totalt för en villa med medelförbrukning. Enligt Svenska kraftnät ska elkunderna enkelt kunna räkna ut hur mycket pengar man kan få på myndighetens hemsida.

Löfte i valrörelsen

Den modell som planeras är en följd av det arbete som startades av den nyligen avgångna S-regeringen, som var den som gav uppdraget till Svenska kraftnät om att ta fram en modell för ett elstöd. Den nuvarande regeringen, M, KD och L som samarbetar med SD, lovade i valrörelsen att ett högkostnadsskydd för kunderna skulle införas från den första november. Det ser dock inte möjligt ut just nu.

Magdalena Andersson (S), till nyligen statsminister men nu oppositionsledare, är kritisk till beskedet från regeringen. Hon menar att man lurat väljarna genom att ge ett orealistiskt löfte som var omöjligt att genomföra.

ANNONS

– Ett stöd skulle vara på plats den första november. Det förstod jag direkt att det var omöjligt och det kanske de också gjorde? Ändå sa de så där. Det är svagt.

LÄS MER:Busch kan få EU:s priser på el och gas i knät

LÄS MER:Ombytta roller i första debatten

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS