Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Annie Lööf säger i en intervju med GP att Centerpartiet kan samarbeta åt båda håll, men att Moderaterna måste välja mellan C och SD. Bild: Foto: Claudio Bresciani/ TT
Annie Lööf säger i en intervju med GP att Centerpartiet kan samarbeta åt båda håll, men att Moderaterna måste välja mellan C och SD. Bild: Foto: Claudio Bresciani/ TT

Lööfs krav på M och KD – stäng dörren till SD

Uttalandet om att Centerpartiet är redo att sätta sig i en S-ledd regering har väckt stor uppmärksamhet. I en intervju med GP tonar partiledaren Annie Lööf ned beskedet och säger att dörren står öppen åt båda håll. Men den inte helt öppen: M och KD måste välja mellan C och SD.

En stor intervju i Expressen som publicerades under tisdagskvällen gav stort eko i det politiska Sverige. Rubriken var talade om att Annie Lööf var ”redo kliva in i S-ledd regering efter valet”.

Den liberala riksdagsledamoten Robert Hannah konstaterade på Twitter att en röst på Centerpartiet är ”100% säkert en röst på Stefan Löfven”.

Så är det inte, säger Annie Lööf.

– Nej, det stämmer inte. Vårt besked är inget nytt – utan det vi sagt under en längre tid, att vår dörr står öppen i den breda politiska mitten för att samarbeta med såväl Moderaterna som Socialdemokraterna. Vi vill hitta breda politiska samarbeten så att ytterligheterna i svensk politik inte får inflytande.

LÄS MER: Annie Lööf (C): Beredd att sitta i regering med Socialdemokraterna

Liberalerna byter sida

I förra veckan kom beskedet från Nyamko Sabuni att Liberalerna vill avveckla Januariavtalet efter höstens budget och sedan stödja Ulf Kristersson (M), som statsministerkandidat i nästa års val.

LÄS MER: Liberalerna vill lämna januariavtalet inför valet – utesluter regering med SD

Om Liberalernas partiråd senare i mars ger samma besked har tre av de fyra gamla allianspartierna återupptagit samarbetet – men med den tydliga skillnaden från förr att de tre partierna numera kan tänka sig ett budgetsamarbete med Sverigedemokraterna.

Annie Lööf säger att det skett ”en stor positionsförändring både hos Moderaterna och Kristdemokraterna i synen på Sverigedemokraterna” under det senaste året. Hon kan inte förstå varför.

– För mig är det helt obegripligt hur man inte kan se att Sverigedemokraterna är ett antiliberalt, högerpopulistiskt parti. Senast i går var några av deras högsta företrädare ute och sa att religionen islam är avskyvärd. I Sverige i dag lever så många människor som är muslimer – som går till skolan och jobbet varje dag – jag tycker att det är islamofobi i dess renaste form. Jag har jättesvårt att se varför Centerpartiet, som är ett liberalt parti, ska ge inflytande åt och kompromissa med ett parti som är så uttalat främlingsfientligt.

LÄS MER: Jomshof (SD) efter kritiserat uttalande om islam: ”Har vantolkats”

”SD har radikaliserats”

Ulf Kristersson har sagt att han tycker att SD:s retorik ändrats och att han numera ser dem som konstruktiva och seriösa. Du har en annan uppfattning?

– Jag tycker snarare att Sverigedemokraternas retorik har radikaliserats de senaste åren. De pratar om invandrare i generella termer som en belastning och nu går de ut och kallar vanliga hederliga praktiserande muslimer för avskyvärda.

Annie Lööf återkommer till att Centerpartiet går till val som ett eget parti och målsättningen är att få så stort genomslag som möjligt för de gröna och liberala idéerna. Och av det skälet menar hon att ett samarbete med Sverigedemokraterna är uteslutet.

M och KD måste välja väg

Vad krävs för att ni ska sätta er i en regering med Socialdemokraterna respektive Moderaterna?

– Det som avgör vilken regering eller statsminister vi kommer att stödja efter valet är valresultatet, det politiska innehållet men också hur de förhåller sig till ytterkanterna och det är omöjligt att svara på i dag.

När det gäller Sverigedemokraterna är det på grund av partiets värderingar som hon utesluter ett samarbete. När det kommer till det andra partiet hon betecknar som ett ytterlighetsparti, Vänsterpartiet, så handlar det om alltför olika syn på den ekonomiska politiken för att ett samarbete skulle vara möjligt.

Vad krävs av M och KD för att ni ska återuppta ett mer formaliserat samarbete med dem?

– M och KD måste välja väg. Man kan inte både förhandla och samarbeta med Sverigedemokraterna och samtidigt tro att man ska kunna samarbeta med Centerpartiet. Det är ett vägval de måste göra.

LÄS MER: Centerpartiet på Öckerö hoppas på Lööfeffekt till nästa val

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.