Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Lööf slår i taket om a-kassan

Centerns partiledare Annie Lööf tänker driva arbetsmarknadsfrågor tuffare i regeringen. Men hon känner inte till vad Centern tycker om taket i a-kassan.

Nu höjer Centern tonläget i regeringen. Partiet höll ett seminarium om arbetsmarknadspolitik på sin dag i Almedalen och presenterade sitt förslag till arbetslinje, som delvis går stick i stäv med Moderaternas.

Framför allt vill Centern se mer flexicurity, det vill säga svagare skydd mot uppsägning men i gengäld generösare ersättning vid arbetslöshet. A-kassan ska inledningsvis ge ett högt skydd vid arbetslöshet, men sedan ganska snart trappas av.

Vid en träff med journalister förklarade Annie Lööf att det kan ske på två sätt. Endera genom höjt tak i a-kassan (inkomstgränsen för vad a-kassan omfattar) eller genom att procentsatsen ändras (i dag är 80 procent av inkomsten försäkrad man bara upp till ett tak på 18 700 kronor).

- Det viktiga är att man får den här omställningen med en högre ersättning inledningsvis och sedan en avtrappning, säger Annie Lööf.

Men om man inte höjer taket spelar det väl ingen roll om man höjer procentandelen till 90 procent eftersom nästan ingen får det?

- Nej och det är därför vi får titta på det vidare.

Tidigare har Centern varit pådrivande för att höja taket i a-kassan men på en fråga från GP svarar partiledaren att linjen inte ändrats.

- Nej, när jag var arbetsmarknadspolitisk talesperson bara för något år sedan så sa vi att en högre a-kassa kan endera vara genom en högre procentsats eller ett högre tak, säger hon.

Centerns talesperson i arbetsmarknadsfrågor Annika Qarlsson blir mycket förvånad när hon får höra vad hennes egen partiledare svarar. Hon skrev nyligen en debattartikel i GP om höjda tak och beskriver det som en viktig fråga för Centern efter ett beslut på partistämman 2009.

Bland de förslag Centern presenterade i går finns också två idéer som partiet vill få med i höstbudgeten. Det ena är ett investeringsavdrag, som GP skrivit om tidigare, och det andra är en satsning på yrkesutbildning.

- Vi vill se nya platser på yrkeshögskolan, vi föreslår 10 000 platser under en fyraårsperiod, säger Annie Lööf.

Hon tänker också aktivt driva i regeringen att de differentierade avgifterna till a-kassan tas bort. I dag har lågavlönade ofta tre- eller fyrdubbelt så hög a-kasseavgift som högavlönade, vilket Annie Lööf tycker är orättvist.

Folkpartiet ändrade sig på torsdagen och vill också ta bort differentieringen. Men FP-ledaren Jan Björklund sa då att han inte tänkte lyfta frågan i regeringen utan bara i den pågående socialförsäkringsutredningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.