Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

VISBY 20180704Partiledare Annie Lööf (C) håller tal under Centerpartiets dag i Almedalen.Foto: Henrik Montgomery / TT / kod 1006 Bild: Henrik Montgomery/TT

Lööf: "Ingen ska få skrämma oss till tystnad"

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen störde Annie Lööfs tal i Almedalen. Men publiken buade och centerledaren röt ifrån.
- Ingen ska få skrämma oss till tystnad. I kampen mot främlingsfientlighet och farlig nationalism ska vi stå stadigt, säger hon under onsdagskvällens tal i Almedalen.

Sverige står inför ett vägval där ett sammanhållet land står mot hot och hat, nazister och rasister, enligt Annie Lööf.

Bland publiken stod en grupp från nazistiska NMR och buade.

- Vi kommer inte att backa. Vi kommer inte att låta Sverige delas, sade Annie Lööf när hon gick vidare till talets ordinarie punkter.

Hon lovade att hon inte tänker samarbeta med Sverigedemokraterna för att bilda Alliansregering efter valet.

- Om det behövs ökat stöd söker vi det över blockgränsen. Men vi kommer aldrig att förhandla med partier som inte står upp för människors lika värde.

LÄS MER: Kristersson (M): ”Vi kommer att jaga er med full kraft”

Annie Lööf anklagade statsministern Stefan Löfven och Socialdemokraterna för att ha misslyckats med integrationen.

- Istället för att satsa på riktiga jobb har åtgärdsprogram avlöst varandra, säger hon.

På en presskonferens tidigare på onsdagen lanserade partiet "integrationsåret", där 50 000 särskilt utvalda nyanlända personer som är särskilt motiverade och har stor chans att få stanna i Sverige får extra insatser, delvis finansierade genom lån.

Här ingår yrkessvenska, praktik inom bristyrken, mentorskapsprogram och samhällsorientering. Ett intensivt program där deltagarna lägger minst 50 timmar i veckan.

Efter integrationsåret, när målen är nådda, kan deltagarna få ett särskilt kunskapscertifikat att visa upp för arbetsgivare.

LÄS MER: Björklund: "Jag är livrädd för nationalismen"

Partiet går också till val på att skapa 100 000 nya jobb för nyanlända, genom mer eller mindre för partiet bekanta åtgärder som sänkt ingångslön, uppluckrad LAS, slopad arbetsgivaravgift under den nyanländes första tre år på arbetsmarknaden och en förändrad arbetsförmedling där fristående matchare släpps in.

"Glastaket ska krossas"

I talet hyllade Annie Lööf företagarna, jobben de skapar och tekniken de utvecklar. Hon ser företagen som nyckeln i den gröna tillväxt som partiet ser som lösning på klimatkrisen.

Partiledaren lyfte också sexuella trakasserier och psykisk ohälsa bland kvinnor, att bara fem procent av de som mår dåligt får den hjälp de behöver, och menade att det är en av de viktigaste uppgifterna som finns att vända utvecklingen.

- Att kvinnor mår och får må så dåligt. Det är inget annat än ett misslyckande. Vi måste vända utvecklingen. Det är en av de viktigaste uppgifterna vi har.

- När glastaket krossas kommer det att höras. Det kommer att dåna. Då för vi Sverige framåt, säger Annie Lööf.

LÄS MER: V vill minska klyftorna - med idrott och skattesänkningar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.