Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Långt kvar till jämställt hemma

Kvinnor och män delar allt mer på hemarbetet. Men jämnvikten dröjer. Fortsätter det i samma takt tar det 30 år innan hushållsarbetet delas lika.

Det är framförallt tack vare att kvinnorna minskat sin arbetstid hemma som män och kvinnor numera närmat sig varandra när det gäller det obetalda hemarbetet. De senaste 10 åren har svenska kvinnor i åldern 20-64 minskat sin tid på hemarbete med 18 minuter per dag. Under samma period har männen ökat sin arbetstid hemma med tio minuter, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

– Det kunde gå snabbare, självklart, säger jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP).

Hon gläds dock åt siffrorna.

Skapar stress

– Sedan tio år tillbaka har det obetalda hemarbetet varit relativt jämnt fördelat men utmaningen har alltid varit att få männen att ta ett större ansvar för hushållsarbetet.

Det är hushållsarbetet som skapar stress hos kvinnorna, som gör att kvinnorna arbetar deltid och därmed bidrar till löneskillnaderna mellan män och kvinnor, tillägger hon.

Fortfarande ägnar kvinnorna mer tid åt matlagning, diskning, städning och tvätt än männen.

Männen å sin sida ägnar mer tid åt att måla om, klippa gräset och byta däck på bilen. I snitt lägger männen i yrkesför ålder 4 timmar och 19 minuter per vecka på underhåll mot kvinnornas 2 timmar och 20 minuter.

– Den skeva fördelningen när det gäller underhållsarbetet är inte lika problematisk. Det är den typ av arbete man kan planera för. Man kan inte säga "Jag hämtar inte barnen från fritids i dag", säger Sabuni.

Heltid lösning

Bilden av kvinnan som släpar hem matkassarna på bussen medan mannen kör direkt hem från jobbet stämmer inte helt, av SCB:s tabeller att döma. En vanlig dag lägger kvinnorna 27 minuter på inköp av varor och tjänster mot männens 21.

S-ledaren Håkan Juholts recept för att öka jämställdheten är att lagstifta om kvinnors rätt till heltid och att vika fler månader i föräldraförsäkringen åt vardera föräldern.

– Om Juholt vill att kvinnorna ska arbeta heltid, vilket jag också vill, så måste han hitta på ett sätt att avlasta kvinnorna från hushållsarbetet. Rut är en del av svaret. Men det säger Juholt nej till, säger Sabuni.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.