Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

FHM:s lättnader för inresande välkomnas av researrangörerna Ving och Apollo. Arkivbild.
FHM:s lättnader för inresande välkomnas av researrangörerna Ving och Apollo. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Lättade inreseregler glädjer resebolag

Vita stränder, Medelhavsmat och strålande sol är snart mer än bara en avlägsen dröm för svenskarna.
Folkhälsomyndighetens lättade restriktioner för inresande till Sverige från utlandet tas emot med öppna armar av researrangörerna Ving och Apollo.

– Att man nu slopar kravet och karantän förenklar för resandet framöver, säger Anna Hagberg på Ving.

Resebolaget hoppas på ett rejält uppsving efter fredagens besked om lättnaderna som gäller från och med tisdag. Enligt Vings prognos kommer resandet att vara uppe i ungefär 70 procent av en normal sommar redan i augusti.

Det är genomgripande lättnader som genomförs. Följande gäller:

* Svenska och nordiska medborgare kan resa in Sverige utan krav på negativt test.

* Övriga utländska medborgare måste fortfarande visa upp ett negativt covid-test vid ankomst.

* Symtomfria svenska och utländska medborgare som reser in i Sverige från länder inom EU, EES, Schengen, Storbritannien och ytterligare några länder behöver inte testa sig vid ankomst och igen efter fem dagar eller isolera sig i sju dagar.

Sparat pengar

Anna Hagberg påpekar att många svenskar har sparat pengar under pandemiåret för att kunna resa så fort det är möjligt.

Ving öppnade för resor till Gran Canaria redan för tre veckor sedan. Första flyget till Mallorca lyfte förra helgen. Även Rhodos, Kreta och Cypern är på gång, säger Hagberg.

– I stort sett kommer vi att ha trafik till alla Medelhavsdestinationer från och med slutet av maj.

Som det är nu kan du resa in i många länder med ett negativt covid-test samt ett godkänt inreseformulär, påpekar hon.

– Våra första flyg för säsongen har varit fullsatta. Det finns ett högt intresse bland svenskarna att komma i väg. Det känns väldigt kul att vi är i gång igen, säger Hagberg.

Fler vågar boka

Även hos researrangören Apollo ser man positivt på dagens besked kring lättnader för inresor i landet och hoppas att ganska omgående se en kraftig ökning av bokningar av sommarens resor.

– Under de senaste veckorna har försäljningen ökat kraftigt jämfört med månaden innan, vilket vi tror beror på att vaccineringen går framåt. Dagens besked kommer garanterat att göra att ännu fler väljer att boka sin semesterresa nu, säger Annica Smith som är marknadschef på Apollo.

Sedan den 15 maj flyger Apollo till flera resmål i Grekland då landet öppnade för utländska turister. Dessutom har Apollo sommarresor till Mallorca, Kroatien, Cypern och Fuerteventura på Kanarieöarna.

"I sommar fortsätter vi att ta svenskar till Medelhavet med trygghet och säkerhet som högsta prioritet, men det är klart att lättade restriktioner i kombination med vaccinering kommer att underlätta när svenskarna ska ut och resa", säger Adam Györki, kommunikationsansvarig vid researrangören Tui, i ett skriftligt uttalande till TT.

Utrikesdepartementet avråder fortfarande från resor utanför EU.