Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Lät hästarna svälta – döms till böter

Synen som mötte inspektören på gården var fruktansvärd: fem avmagrade hästar varav två så illa att de fick avlivas. Nu har djurens ägare, en kvinna från Skåne, dömts till dagsböter för att hon låtit djuren svälta, rapporterar Hippson.

En häst så mager att revben och ryggrad syns. Så löd den anmälan som ledde till att länsstyrelsen i Skåne gjorde ett oanmält besök hos kvinnan förra våren, rapporterar Hippson. Ingen av hennes fem hästar hade då fått tillräckligt med mat, men särskilt illa var läget för två av dem. Båda gamla djur med dåliga tänder, vilket ska ha gjort det svårt för dem att få i sig något av den lilla föda som fanns. 

I stort sett svultit ihjäl

– Veterinären bedömde att de båda hästarna i stort sett hade svultit ihjäl, säger en av länsstyrelsens två inspektörer till tidningen Hippson.

Veterinärens rekommendation blev att de båda hästarna skulle avlivas, och så blev det också. 

Nekat till brott

Hästägaren har hela tiden nekat till brott, och menat att hon visst fodrat hästarna men att de ändå inte gått upp i vikt. Enligt henne ska djuren haft en jättestor hage att gå i och där säger hon att det har varit betestillväxt under vintern.

Kvinnan har fått djurförbud, och nu i veckan dömdes hon skyldig till djurplågeri vid Helsingborgs tingsrätt. Rätten menar att hästarna svultit mellan februari och maj, rapporterar 
Helsingborgs Dagblad. Kvinnan ska nu betala 80 dagsböter à 90 kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.