Arbetsdomstolen (AD) valde istället att gå på linjen att kvinnan slutade självmant på skolan.
- Det är beklagligt att den viktiga principfrågan inte blir prövad, säger Martin Wästfelt, chefsjurist på fackförbundet Unionen, som drev kvinnans fall.
Händelsen inträffade i augusti 2016. När en manlig kollega sträckte fram handen för att hälsa lade den kvinnliga lärarvikarien handen på sitt hjärta och bugade. Efter det fick hon inte fler lektioner på skolan.
Inte bevisat
Enligt skolan valde kvinnan själv att gå – men hennes fackförbund ansåg att skolan ställt henne inför ett ultimatum som gjorde det omöjligt för henne att jobba kvar. I AD krävde man diskrimineringsersättning på 120 000 kronor.
Men rätten avslår kravet. Enligt AD har Unionen inte kunnat bevisa att skolan krävt att kvinnan ska handhälsa på alla kollegor – och därmed har facket inte heller gjort det sannolikt att lärarvikarien diskriminerats.
Frågan om det är diskriminering att kräva att alla ska skaka hand blir därmed inte prövad.
- Det är olyckligt. Vi drev ju fallet för att vi vet att det är en sak som diskuteras på arbetsplatser runt om i landet och att reglerna kring vad som gäller inte är alldeles tydliga och klara, säger Martin Wästfelt.
Kollegor kränkta
Även skolans juridiska ombud hade önskat att principfrågan hade prövats.
- Det hade naturligtvis varit mer värdefullt att vinna efter en sådan prövning, säger Lars Bäckström, arbetsrättsjurist på Almega.
Han är övertygad om att arbetsgivaren vunnit ändå, och framhåller att arbetsgivare är skyldiga att utreda kränkningar på grund av exempelvis kön på arbetsplatsen.
- Om man då har en anställd som behandlar män och kvinnor olika, kan situationen uppstå att en kollega blir kränkt. Arbetsgivaren kan inte med öppna ögon ha en person anställd som man vet vilken dag som helst kan göra sig skyldig till kränkning mot kollegor, säger Lars Bäckström.
Fler fall
Detta är såvitt känt första gången som frågan om handskakning, när det rör förhållandet mellan arbetstagare och arbetsgivare, nått högsta instans för arbetsrättsliga tvister. Fler fall är dock på gång. I maj ska ett fall gällande ett tolkföretag upp till prövning. Lars Bäckström företräder arbetsgivaren även i det målet.
- Det gäller en kvinna som sökte jobb på företaget och i samband med intervju inte tog en manlig chef i handen, och han blev upprörd och avbröt anställningsförfarandet. Där kanske man går hela vägen och prövar alla frågor, säger han.
Dom väntas efter sommaren.
Efter förlusten i AD måste Unionen betala ersättning till Almega och skolan för deras rättegångskostnader, totalt 348 226 kronor.