Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lärare lämnade skadad sexåring på cykeltur

Sexårige Viggo ramlade omkull med sin cykel på en skolutflykt. Det lärarna gjorde sedan förbryllar Viggos mamma Stina Wikström. – Han blev lämnad av sina lärare med kräks på jackan, hjärnskakning och avsaknad av halv framtand. Han svarade inte ens på tilltal, men lärarna åkte iväg, berättar hon om händelsen.

Under måndagen var Viggo, 6, ute på en cykelutflykt med sin förskoleklass i Borlänge. Efter en stunds cyklande ramlar han omkull och gör illa sig. Lärarna som var med på utflykten tog beslutet att lämna honom där, trots att han var skadad, vilket Dala-Demokraten skrivit om. 
–En kvinna som för mig var helt okänd ringde och berättade att min son var skadad. Jag åkte dit på en gång och märkte att Viggo var jättedålig, Han var helt blå om läpparna, hade skrapsår, och var okontaktbar, berättar mamma Stina Wikström för GP. 

Kvinnan som hjälpte Viggo var förbipasserande och fick frågan om hon kunde stanna med Viggo och hjälpa honom, eftersom att lärarna var stressade och ville iväg till sitt utflyktsmål.
– Jag blev jättearg när jag hörde att de hade lämnat honom så. De hade inte ens frågat hur han mådde, det första de sa var att "sådär kan du ju inte bromsa", säger Stina till GP.

Efter incidenten har Stina anmält skolan till skolinspektionen. Hon har även varit på ett möte med rektorn på skolan och de inblandade lärarna.
– Jag frågade hur de kunde göra så här. Olyckor händer såklart, men det är inte relevant i detta, de gjorde ett aktivt val när de lämnade honom. Jag frågade dem om det kändes bra för dem. Om det har gått upp för dem vad de faktiskt gjort, säger Stina.

Men lärarna hade inget bra svar på sitt agerande, enligt Stina.
– De sa att de inte kunde svara på det. Att de inte visste varför. Däremot sa de att det slog dem när de väl hade åkt ifrån Viggo att det kanske kändes lite fel, säger Stina till GP.

Skolan ser dock allvarligt på händelsen och kommer ta detta vidare. 
– Vi har varit i kontakt med barnets vårdnadshavare och berörda lärare och vi kommer sätta oss ner tillsammans och reda ut det som hänt och hur vi går vidare, säger Johanna Dalin, biträdande rektor vid skolan, till Dala-Demokraten. 

Idag mår Viggo efter omständigheterna bra - trots hjärnskakning och avsaknad av halv framtand.
– Idag är han faktiskt jätteglad. Men han var väldigt ledsen i måndags och undrade varför de lämnade honom. Det är ju ändå några han ska ha förtroende för och om de brister på en sådan här stor sak - vad kommer de att brista i mer?, undrar hon. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.