Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Många kommuner saknar behöriga språklärare. Arkivbild.

Lärarbrist försvårar språksatsning

Skolverkets mål att alla elever ska lära sig minst två främmande språk från sjätte klass möts av kritik. Flera kommuner saknar tillräckligt många behöriga lärare till alla språkklasser.

Enligt en undersökning som gjorts av Sveriges Radio Ekot saknas det behöriga lärare i språkklasser i två tredjedelar av de 161 kommuner som har svarat.

- Det är absolut svårare att rekrytera om man har små skolor långt ute på landet. Jag tycker att det här beslutet är taget ur ett storstadsperspektiv, för att inte säga Stockholmsperspektiv, säger JuneAnn Wincent, skolchef i Sala, till Ekot.

Flera kommuner uppger att de försöker bussa elever mellan skolor eller använda fjärrundervisning via nätet, men att lösningarna kan bli kostsamma.

Eleverna ska även betygsättas, vilket bara får göras av en legitimerad lärare, men den läraren kanske inte har utbildning i det aktuella språket.

- Det är en helt omöjlig situation för den som inte behärskar språket att göra en bedömning på ett underlag du kanske inte ens förstår, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Hon anser att lärarbristen beror på för låga löner, för tuff arbetsbelastning och för mycket detaljstyrning och reglering av lärarkåren.