Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Länsstyrelsen: "Gete-viktigt" om infångad get

Mystiska geten "Tösen" – som dykt upp på olika håll i Karlskrona och infångades efter flera försök – behöver lugn och ro. "Allmänheten och media är nu så nyfikna på #Tösen att hon stressas av alla som kommer för nära", skriver länsstyrelsen på Twitter.

Allt började med att hon syntes i en hästhage. Och sedan dess har "Tösen" sprungit omkring på olika platser i trakten. Privatpersoner försökte fånga in henne men lyckades aldrig.

- Vissa människor har varit extremt engagerade i geten. Vi har följt ärendet men inte gjort något förrän vi fick in en konkret anmälan, säger Doris Larsson, chef för rätts- och djurskyddsenheten vid länsstyrelsen, till TT.

Alltför skygg

När länsstyrelsen i Blekinge grep in fångades "Tösen" till slut in.

- Vi tog beslut om ett omhändertagande under tisdagen. Men den var för skygg för att komma nära och fånga den. Så vi tog kontakt med en skyddsjägare med tillstånd att använda bedövningspilar, säger Doris Larsson.

Insatsen gick bra och "Tösen" transporterades till en liten djurpark i kommunens regi för att få vila ut. Men engagemanget för geten fortsätter. Såväl medier som allmänheten intresserar sig för den vita geten, och till en grad som nu får länsstyrelsen att uppmana till lugn. "Tösen" har haft det tufft i ett par veckor, förklarar länsstyrelsen på Twitter.

- Nu åker många, både medier och privatpersoner, dit för att titta och fota. Så blir hon ju stressad igen, och om hon fortsätter att utsättas för stress är det riskfyllt, säger Doris Larsson.

Kan bli sjuk

- Ett djur som är stressat kan bli sjukt av stressen. Hon mår inte jättebra och är inte jättepigg, hon behöver vila.

Vem som äger den omärkta geten är fortfarande okänt.

- Vi går ut med uppmaningar och har bett polisen att kolla om det finns någon anmälan om en saknad get någonstans, säger Doris Larsson.

Wämöparken förblir getens tillfälliga adress ett tag till – vad som händer för "Tösen" framöver beror på saker som hälsostatus och om huruvida ägaren hittas, förklarar Larsson.