Den internationella rymdstationen ISS. Arkivbild.
Den internationella rymdstationen ISS. Arkivbild. Bild: AP/TT

Längre rymdvistelse kan ge hjärnskador

Att vistas i rymden under en längre tid kan ge upphov till hjärnskador. Det visar en ny studie på fem ryska kosmonauter som tillbringat ett halvår på rymdstationen ISS.

ANNONS

En internationell forskargrupp, bland annat bestående av forskare från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, ligger bakom den nya studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften JAMA Neurology.

Fem manliga kosmonauter i 50-årsåldern deltog, skriver Sahlgrenska i ett pressmeddelande. Forskarna tog en serie blodprover – det första tjugo dagar före avfärd mot rymdstationen, och ytterligare tre under de första tre veckorna efter återkomsten.

I dessa prover analyserades fem så kallade biomarkörer, mätbara ämnen i kroppen, som indikerar hjärnskada. Tre av dessa visade sig vara betydligt förhöjda efter rymdvistelsen.

"Detta är första gången som konkreta bevis på skador på hjärnans celler har dokumenterats i blodprover efter rymdresa", säger professor Henrik Zetterberg, en av forskarna bakom studien, enligt pressmeddelandet.

ANNONS

Det är sedan tidigare känt att bland annat muskelmassa, benmassa, syn och bakterieflora påverkas negativt av längre rymdresor. Forskarna efterlyser nu ytterligare studier av hur hjärnan påverkas.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS