Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt ska övertyga partiet i helgen att inte driva kravet att Sverige ska lämna EU. Arkivbild.

Lämna EU eller inte stridsfråga för V

Lämna eller inte lämna blir en stridsfråga när Vänsterpartiet samlas till EU-valkonferens i Norrköping i helgen. Ett av de tunga distrikten, Göteborg, vill att partiet aktivt verkar för att Sverige ska lämna EU. Det vill inte partiledningen.

Vänsterpartiet var motståndare till svenskt EU-medlemskap. I partiprogrammet står det: "Vänsterpartiet verkar därför för att Sverige ska lämna EU".

Men partiledningen vill undvika ”fel” debatt i den stundande EU-valrörelsen. Partiledaren Jonas Sjöstedt, själv tidigare EU-parlamentariker, har länge försökt tona ned utträdeskravet och betonat arbetet för att förbättra EU inifrån.

I partistyrelsens förslag till EU-valplattform står det därför att ”det är inte aktuellt för oss att driva frågan om EU-utträde nu”.

Frågan har på senare år blivit extra känslig eftersom det enda övriga parti som vill att Sverige ska lämna EU är Sverigedemokraterna. Kritikerna har heller inte varit sena med att bunta ihop V och SD i den frågan.

SD bytt spår

Nyligen meddelade Sverigedemokraterna dock att inte heller de vill driva utträdeskravet längre. Nu handlar det om att förändra EU inifrån.

Vänsterpartisterna i Göteborg anser att det inte finns något skäl för partiet att ändra sin principiella ståndpunkt. Man motsätter sig därför partistyrelsens skrivning och förordar i en motion i stället att det ska stå: ”Vänsterpartiet tycker fortfarande att Sverige ska lämna EU” i EU-valplattformen.

TT har sökt ordförande i Göteborgsdistriktet Adriana Aires, men efter att ha fått avslag på begäran att få TT:s frågor i förväg, har partidistriktet avböjt att kommentera motionen.

För alla

Partistyrelsen har sannolikt en majoritet bakom sig bland ombuden, men en kompromiss kan ändå bli att frågan över huvud taget inte nämns i valplattformen.

Reservanter i partistyrelsen och flera distrikt anser att frågan om utträde inte hör hemma i ett val till EU-parlamentet. Utträdesfrågan hör hemma i ett riksdagsval och en ändring av partiets ståndpunkt bör avgöras på en partikongress, framhåller man.

Temat i partistyrelsens förslag till EU-valplattform är annars "Ett Europa för alla – inte bara för de rika". Ojämlikheten i och mellan EU-länderna har skapat en grogrund för nationalister och rasister som nu vill inskränka demokratin, enligt partistyrelsen. Fokus i EU-valet för V blir klimatkris och framväxande fascism.

Valkonferensen ska även fastställa partistyrelsens förslag till lista till EU-valet. Toppar gör nuvarande EU-parlamentariker Malin Björk (V).