Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Värktabletter för barn återkallas.  Bild: Jessica Gow/TT
Värktabletter för barn återkallas. Bild: Jessica Gow/TT

Läkemedelsverket återkallar Alvedon för barn

En privatperson hittade ett häftklammer i ett stolpiller från Alvedon som används vid feber och smärta hos små barn. Läkemedelsverket återkallar nu stolpiller från Alvedon och Panodil som tillverkats under den aktuella perioden.

Det rör sig om tre tillverkningssatser av Alvedon suppositorier 60 milligram och en tillverkningssats Panodil suppositorier 60 milligram som Läkemedelsverket nu väljer att återkalla. Båda läkemedlen används vid smärta och feber för barn mellan 3 månader – 1 år.

Orsaken bakom ska vara att en häftklammer hittats i en Alvedon.

– Det var en privatperson som lämnade i den här suppen som en reklamation till ett apotek. Men man hade inte hunnit ge barnet den här suppen, utan turligt nog såg man det innan, säger Carolin Bowden, utredare vid Läkemedelsverket.

Ingen person ska ha kommit till skada.

En häftklammer hittades fastsittandes i en Alvedon. Bild: Läkemedelsverket
En häftklammer hittades fastsittandes i en Alvedon. Bild: Läkemedelsverket

Kan skada ändtarmen

Läkemedelsverkets analyser pekar på att häftklammern hamnat där av misstag under tillverkningen och att sannolikheten för att det förekommer fler ska vara liten. Men enligt Läkemedelsverket kan föremålet orsaka skada i ändtarmen.

– Man ser det här som en isolerad händelse, men man gör den här återkallelsen som en försiktighetsåtgärd, då de här satserna har tillverkats under samma period, säger Carolin Bowden.

Alla förpackningar från de aktuella tillverkningssatserna har återkallats. Även vården, apotek och andra återförsäljare har informerats om att de berörda tillverkningssatserna omedelbart ska sluta användas, säljas och plockas bort från lager.

Indragningen gäller endast tillverkningssatser märkta med nummer V007, V008, V009 och V010. Konsumenter som har dessa förpackningar hemma uppmanas återlämna läkemedlet till ett apotek och vid behov kontakta vården.

Suppositorium är ett läkemedel som förs in i ändtarmen. Det förkortas ibland ”supp” och kallas även stolpiller.

De återkallade förpackningarna är märkta på följande sätt:

Alvedon 60 mg suppositorier, 10-pack

Batchnummer/lot: V007, V008, V010

Panodil, suppositorium 60 mg 10-pack

Batchnummer/lot V009

Källa: Läkemedelsverket

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.