Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En läkare i region Skåne tog ett hemligt beslut om att flera äldre personer inte skulle få sjukhusvård, rapporterar Sydsvenskan. Arkivbild.
En läkare i region Skåne tog ett hemligt beslut om att flera äldre personer inte skulle få sjukhusvård, rapporterar Sydsvenskan. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Läkarens beslut: äldre ska nekas sjukhusvård

Äldre som bor hemma ska inte få sjukhusvård. Det beslutet tog en läkare i Region Skåne i början av pandemin, rapporterar Sydsvenskan. Patienter och anhöriga informerades inte.

Läkaren säger själv att beslutet berör 180 personer. En av dem är en 89-årig man, vars anhöriga hittade ett dokument hemma med följande instruktioner:

”Ingen hjärt-lungräddning vid hjärtstopp. Ingen intensivvård eller respiratorvård. Inget stroke eller hjärtlarm. Palliativ vård i hemmet."

I en intervju med Sydsvenskan försvarar läkaren sitt beslut med att det skedde i ett akut läge av pandemin:

– Jag förstår att många riktar kritik mot oss för att vi inte informerade anhöriga och patienter. Det är mycket beklagligt. Jag ber verkligen om ursäkt för det. Men vi hade inte tid att ringa till alla och ha möte med alla. Det var en sådan tid inför den här stormen att vi var tvungna att klara av så många som möjligt.

Jan Bleckert, chefläkare för primärvården i Region Skåne säger till Sydsvenskan att läkarens beslut bland annat strider mot etiska riktlinjer.

Klara Stefansson/TT