Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den läkare på Södersjukhusets akutmottagning för vuxna som står åtalad för försök till våldtäkt har avskedats. Arkivbild

Läkare misstänkt för sexbrott får sparken

Södersjukhuset i Stockholm avskedar nu den läkare som är misstänkt för försök till våldtäkt. Sjukhusets vd Mikael Runsiö ber också berörd personal om ursäkt.

Den läkare på Södersjukhusets akutmottagning för vuxna som står åtalad för försök till våldtäkt under sommaren 2018 får sparken. Redan 2016 var läkaren även föremål för polisutredning för misstanke om våldtäkt.

- Det här är en process som pågår tillsammans med facket, men han har varslats om avsked, säger Mikael Runsiö, vd för Södersjukhuset.

TT: Varför då?

- Det här är en medarbetare som varit inblandad i flera olika episoder med brottslig karaktär, varför förtroendet för den här merarbetaren upphört. Det strider mot vår värdegrund.

TT: När fick ni reda på att han är åtalad för försök till våldtäkt?

- Sjukhusledningen fick reda på detta den 17 januari, att han är åtalad, och då stängdes han av från sin tjänst.

Bristande tolkning

TT: Men det finns väl också andra chefer som kan agera, eller? Enligt uppgift fick verksamhetschefen signaler om detta redan i somras. Stämmer det?

- Det är svårt att säga så här i efterhand. Det har inte varit känt för sjukhusledningen förrän nu i januari, men de uppgifter vi har visar att vi borde ha tagit detta på större allvar än vad vi gjorde. Det är en lärdom vi dragit av detta.

TT: Men cheferna har väl en skyldighet att rapportera uppåt, eller?

- Det är klart att vi har en linje som vi rapporterar via, men uppenbarligen har den brustit eller så har det brustit i tolkningen av de signaler som funnits kring honom (läkaren).

Allvarligt våldsbrott

I rapporteringen kom det även fram att en annan medarbetare på akutmottagningen, som blivit dömd för "ett allvarligt brott" hade fått vara kvar i tjänst ett år efter det att dom fallit. Även denna medarbetare har avskedats.

TT: Vad gäller detta?

- Det handlar om en sjuksköterska som blev dömd för ett allvarligt våldsbrott i hemmet. Tyvärr har inte rättsvårdande myndigheter någon rapporteringsplikt till oss när sådant här händer, så vi fick reda på det först när IVO återkallade mannens legitimation, säger Mikael Runsiö.

Bland de åtgärder sjukhuset nu gör är att chefen för vuxenakuten byts ut. Samtidigt genomför sjukhuset utbildningsinsatser och utreder situationen vid akutmottagningen.

- En lärdom är att vi måste vara mycket mer proaktiva för att säkerställa eller avfärda när sådana här misstankar dyker upp, säger Mikael Runsiö.