Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Läkare missade foster

En 25-årig kvinna från Borås, som nyligen gjort en abort, uppsökte sjukhus utomlands med feber och frossa. Där upptäckte läkarna ett avlidet foster i livmodern.
Kvinnan hade två veckor tidigare gjort en abort vid kvinnokliniken på Borås lasarett. Kvinnan bar på tvillingar men eftersom det var tidigt i graviditeten så ansåg läkaren och barnmorskan att en medicinsk abort var möjlig.

När kvinnan drabbades av hög feber vid en utlandsvistelse uppsökte hon vård där ett avlidet foster upptäcktes i livmodern. Under den medicinska aborten hade bara ett av fostrena stötts ut medan det andra hade stannat kvar. Kvinnans tillstånd var då mycket allvarligt. En kirurgisk abort gjordes och enligt läkarna var livmodern så inflammerad så det fanns en risk att behöva ta bort den helt.

Nu har kvinnan anmält en barnmorska och en läkare vid kvinnokliniken på Borås lasarett till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.
- Tack vare att läkare och barnmorska så lättvindigt ordinerade medicinsk abort höll de på att riskera mitt liv, skriver kvinnan i anmälan.

Kvinnan ifrågasätter varför en gynekologisk undersökning inte gjordes efter den första aborten för att kunna konstatera att båda fostren var ute ur livmodern. Kvinnan hävdar också att läkarens misstag kan beröva henne möjligheten att i framtiden skaffa barn.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.