Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

120 läkare på Karolinska riktar skarp kritik mot det lokala fackförbundet. Arkivbild.

Läkare kritiserar facket efter diskriminering

En grupp på omkring 120 läkare har skrivit under ett brev där de kritiserar läkarfacket på Karolinska i Stockholm. De anser att facket brustit i hanteringen av anmälningar om trakasserier mot judiska läkare på sjukhuset, skriver Dagens Nyheter.

Minst en judisk läkare har vittnat om att hen och två andra judiska kollegor under flera års tid utsatts för antisemitiska trakasserier från en överläkare på Karolinska universitetssjukhuset. De ska bland annat ha nekats att medverka på konferenser och att forska.

Händelsen har uppmärksammats av människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center, som kallar det en av årets tio värsta antisemitiska händelser, och Diskrimineringsombudsmannen (DO), har startat en utredning mot Karolinska universitetssjukhuset.

Nu protesterar drygt 120 medlemmar i läkarfacket på Karolinska. De anser att det lokala fackförbundet och dess ordförande inte har hanterat problemen med trakasserierna. Ordföranden ska ha sagt att facket inte har kontaktats direkt av de drabbade läkarna. En lögn enligt brevskrivarna.

- Vi kritiserar dels att vi tycker att det är ett konstigt och stelbent sätt att tänka och dels uppfattar vi att ordförande har vetat om det här och har blivit kontaktad av åtminstone en av de drabbade personerna, säger Björn Fischler, överläkare som varit med och samordnat skrivelsen, till DN.

Läkarna kräver en oberoende utredning och att facket utarbetar en policy för hanteringen av diskrimineringsärenden.