Antalet döda i drunkningsolyckor har halverats sedan 2018 då 135 personer omkom, enligt Svenska Livräddningssällskapet preliminära årsrapport.
– Det är naturligtvis oerhört glädjande siffror i sammanhanget, men det är 68 liv för många. Ingen ska behöva drunkna på grund av okunskap, säger Mikael Olausson, som är områdesansvarig för säkerhet på Svenska Livräddningssällskapet.
En av förklaringarna till den positiva trenden är att 2018 å andra sidan var ett ovanligt svart år sett ur drunkningsstatistiken. Sommaren var extremt varm och solig vilket skördade många liv i drunkningsolyckor.
– Det hände väldigt mycket som fick stort utrymme i media och kanske har folk haft det i bakhuvudet och varit lite mer försiktiga, tror Mikael Olausson.
Män överrepresenterade
Liksom tidigare år är den övervägande majoriteten drunknade män. Särskilt män över 60 år är överrepresenterade.
– Där ser vi dessvärre ingen ändring i kända mönster. När det gäller fritidsbåtolyckor är det uteslutande män och detsamma gäller fiskeolyckor, säger Mikael Olausson.
Positivt är dock att trenden för de olyckstyperna pekar på en stadig nedgång över tid. Mer oroande är utvecklingen för is- och badolyckor, där framför allt isolyckorna, har ökat den senaste tioårsperioden.
– Det som är anmärkningsvärt med isolyckorna är att det är de spontana besöken som blir fatala, folk som är ute och promenerar på isen. Det är få skridskoåkare och få pimplare som omkommer.
Nollvision
För att nå visionen om noll drunkningar arbetar Svenska Livräddningssällskapet med information och utbildning om säkerhet i och kring vatten ute i kommunerna.
– Vi utbildar simlärare, verkar för fler sommarsimskolor och att det ska anställas livräddare på frilufsbadplatser.
Fem län når upp till Svenska Livräddningssällskapets nollvision i årets rapport. Ett av dem är Värmland där man enligt Mikael Olausson gjort en stor satsning på att säkra vattenmiljöerna.
– Det är egentligen ganska enkla åtgärder som ska på plats: sätt på dig en flytväst, se till att hålla dig nykter på sjön, bada tillsammans och lämna aldrig små barn utan uppsikt, säger Mikael Olausson.
Kristina Erkenborn/TT


Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.