Statsminister Stefan Löfven (S) visades runt av polis i bostadsområdet Gränby i Uppsala i februari.
Statsminister Stefan Löfven (S) visades runt av polis i bostadsområdet Gränby i Uppsala i februari. Bild: Janerik Henriksson/TT

Löfvens uttalande om rånen skapade debatt

I en intervju med Expressen tidigare i veckan beskyllde statsminister Stefan Löfven den forna alliansregeringens skattesänkningar för att ha lagt grunden för rånökningen i Sverige. Något som resulterade i arga svar från andra partiledare. "En ren förolämpning", skriver moderatledaren Ulf Kristersson.

ANNONS
|

Statsminister Stefan Löfvens uttalanden i en intervju med Expressen har skapat debatt. I intervjun får statsministern bland annat ge sin syn på kritiken mot januariavtalet och även chansen att rada upp de delar av regeringens politik som han säger sig se ett starkt stöd för.

Han nämner dels sänkt skatt för pensionärer, stöd till butiker i glesbygd, en utbyggnad av bredbanden och ett starkare investeringsstöd för nya bostäder.

– Sen finns det också saker som man inte tycker om, men vi har fått en rejäl dos socialdemokratisk politik i det här avtalet och det genomför vi nu, säger han till tidningen, som fått en kort intervju med Löfven under hans besök i Uppsala.

ANNONS

Men det är inte Löfvens försvarande av Januariavtalet som fått Nyamko Sabuni, partiledare för januaripartiet Liberalerna, och även partiledarna för KD och M att säga ifrån.

Rånen beror på nedskärningar i välfärden

Det är hans uttalanden om de så kallade ungdomsrånen som fått M:s partiledare, Ulf Kristersson, att "ta sig för pannan" och KD:s Ebba Busch att kalla statsministern för "tondöv".

Löfven säger själv att han följer rapporteringen om rånen och beskriver dem som ett uttryck för "en fullständig brist på moral” och kopplar samtidigt ihop dem med den skattepolitik som fördes av alliansregeringen mellan 2006 och 2014.

På frågan om varför regeringen inte gjort mer för att stoppa utvecklingen (av rånen) svarar Löfven med att hänvisa till den förra borgerliga regeringens skattesänkningar och hur detta innebar nedskärningar i välfärden.

– Det håller inte. Nu har vi lagt om den politiken, vi ska satsa mer på välfärden, säger han och fortsätter med att konstatera att skolor i utsatta områden behöver mer stöd.

– Det får man nu. Det här måste vi fortsätta, det är den riktningen som gäller nu. Vi kan inte återgå till högerpolitik med skattesänkningar och neddragningar, utan det gäller att fortsätta hålla i det här. För det är rätt riktning, det är det polisen säger: Vi behöver ett helt samhälle. Och de ska ha ett helt samhälle bakom sig, säger Löfven till Expressen.

ANNONS

"En ren förolämpning"

Reaktionerna har inte låtit sig vänta.

Några timmar efter att intervjun publicerats skrev Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, på sin Facebooksida att Stefan Löfvens uttalande är "en ren förolämpning mot alla dem som går till jobbet varje dag, försörjer sig själva och betalar skatt. Och mot alla de ungdomar och familjer som har varit med om fasansfulla hot och rån, som sätter mångåriga spår i unga människors liv".

Vidare förklarar han att det i grunden handlar om en oansvarig invandringspolitik och en totalt misslyckad integration, föräldrar som inte tar ansvar och ett samhälle som inte sätter gränser.

"Det vill Stefan Löfven inte kännas vid, än mindre gör han något åt det", konstaterar Ulf Kristersson.

I en debattartikel skriver Kristdemokraternas partiledare, Ebba Busch, att statsministerns tafatta reaktion på förnedringsrånen "inte är ett olycksfall i arbetet. Det är statsministerns toppnivå".

"Inte bara en regerings fel"

I en intervju med SvD på lördagen förklarar Stefan Löfven sitt argument, och säger att det inte bara är en regerings fel att det finns problem i samhället.

När han blir ombedd att utveckla sitt resonemang kring kopplingen mellan Alliansens skattesänkningar och rånvågen säger han att man inte behöver så mycket vetenskap.

– Sänker man skatterna så mycket så händer det något på välfärdssidan, förklarar Löfven och fortsätter med att klargöra att Alliansen inte utbildade nog med poliser under sina åtta år vid makten.

ANNONS

SvD skriver att Löfvens resonemang rör sig mellan olika saker som han håller alliansregeringen ansvarig för. Från nya regler för arbetskraftsinvandring till budgetunderskott, samtidigt som de förlorade skatteintäkterna kunde ha använts till att stärka välfärden och andra sociala insatser.

– Det är de stora penseldragen: drar man ner på skatterna och på den sociala tryggheten och samhällsservicen så händer det något i samhället. Man kan inte tro att samhället är sig likt, säger han till tidningen.

På frågan om han tycker att antalet asylsökande som Sverige tagit emot är en del av förklaringen till integrationsproblemen svarar han:

– Jag säger samma sak som förut, brottslighet har inte med hudfärg eller religion att göra, utan med exempelvis sociala klyftor. Men vi har för många områden där integrationen inte har fungerat tillräckligt bra, med för hög arbetslöshet och där skolorna har stora utmaningar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS