STOCKHOLM 20210303 Statsminister Stefan Löfven (S)
STOCKHOLM 20210303 Statsminister Stefan Löfven (S) Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT

Löfven: Mötas med hela samhällets kraft

Varje attack mot oskyldiga ska mötas av samhällets samlade kraft. Den som skadar människor här ska ställas inför rätta. Det säger statsminister Stefan Löfven med anledning av Vetlandaattacken.

ANNONS

– Det här var en attack där oskyldiga människor skadades och som just nu kämpar på sjukhus, säger Löfven på en presskonferens med inrikesminister Mikael Damberg (S).

Han uppger att regeringen står i nära dialog med polisen och Säpo om attacken.

Omöjligt undvika

På frågan om polisen hade för bråttom med att tala om en misstänkt terroristattack säger inrikesminister Mikael Damberg att det är fullt rimligt att man vid sådana här attacker undersöker om det finns terroristmotiv men framhåller att polisen nu utreder försök till mord.

– Det är viktigt att vi nu inte sprider rykten, säger Damberg.

– Låt polisen sköta den här utredningen, de gör det professionellt så får vi sanningen längre fram. Inget kan uteslutas ännu, säger Stefan Löfven.

ANNONS

Inte migrationsfråga

På frågan varför inte samhället kunnat förhindra dådet svarar inrikesminister Mikael Damberg:

– Vi gör väldigt mycket för att kunna hantera sådana här situationer, men det är nästan omöjligt att garantera att vansinnesdåd och terrordåd inte ska inträffa i ett land.

Damberg uppger att väldigt mycket gjorts sedan terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017.

– Vi kommer aldrig att kunna garantera att det blir slut på våldsdåd i vårt land, säger Löfven.

Han framhåller att det här inte handlar om en migrationsfråga som Sverigedemokraterna vill göra det till. Han tackar all inblandad personal på plats i Vetlanda.

– Vetlanda ska känna att hela landet står bakom dem, säger Stefan Löfven.

Owe Nilsson/TT

Peter Wallberg/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS