Löfven: Känsliga frågor togs upp

ANNONS
|

Mötet ägde rum i Folkets stora sal vid Himmelska fridens torg. De båda ledarna möttes på röda mattan och skakade hand framför svenska och kinesiska flaggor innan de satte sig i möte. De satt på var sin sida med sina delegationer bredvid sig - ett tiotal personer på varje sida om bordet.

Under den tid journalister fick vara i salen utbyttes mest hälsningar och artighetsfraser.

Efteråt sade Stefan Löfven att han tyckte att det hade varit ett bra samtal.

-Det var första gången vi träffades, men det ser man direkt när man ser varandra i ögonen om det är en bra kontakt eller inte. Och det här var en bra kontakt, säger han.

Samtalet handlade om ekonomisk utveckling, arbetsmarknad, jämställdhet, miljöfrågor och även de så känsliga mänskliga rättigheterna.

-Det har inte varit konstigt eller ansträngt på något sätt, säger Löfven som inte vill gå in på hur han lade orden. -När jag även har pratat med presidenten ska jag berätta mer.

Mötet med president Xi Jinping hålls i morgon.

ANNONS
"Utveckla relationer"

Att det i Kinas konstitution står att landet är en "demokratisk diktatur" hade Löfven inga synpunkter på.

-Hur man vrider och vänder på orden, det får de som är intresserade av det göra. För mig är det viktigt att utveckla relationerna med Kina.

Landet är värst i världen på dödsstraff, snaran har dragits åt kring oliktänkande och minoriteter samtidigt som informationsfriheten begränsas allt mer.

Löfven vägrar konsekvent att kalla Kina för en diktatur, utan nöjer sig med att beskriva landet som en enpartistat utan allmänna val.

Statsministern ville i förväg inte säga om han skulle ta upp enskilda fall, så som Fredrik Reinfeldt gjorde vid sitt besök i Kina 2008 när en lista på politiska fångar som Sverige ville se frigivna överlämnades. Amnesty International har lyft fram tre ömmande fall.

Lugnade näringslivet

Statsministern vänder sig mot uppfattningen att han inte skulle våga kritisera mänskliga rättigheter eftersom Kina är en så stor ekonomisk makt och Sveriges viktigaste handelspartner i Asien.

TT: Kommer du att tänka på ditt ordval så att det inte blir detsamma som när utrikesministern kritiserade Saudiarabien?

-Vi ska inte hålla på att sätta etikett i svensk utrikespolitik. Vi tar upp de frågor som är känsliga på ett sätt som också respekterar den andra parten. -Vi tar upp frågorna på ett sådant sätt så det gör bäst nytta, för det är viktigt att tänka på resultatet.

Han passade på att lugna de svenska företag som känt oro för att kritik från svenska regeringen skulle utlösa en kris som den med Saudiarabien. Över en lunch träffade statsministern representanter för näringslivet, utan medier på plats.

En av dem som var med på mötet var Volvo Cars Kinachef Lars Danielson. Han visade statsministern Volvos projekt för självkörande bilar.

ANNONS

-Det finns ett regelverk för utrikesaffärer och det följer vi, säger han.

Fredag: Möte med premiärminister Li Keqiang i Folkets stora sal där det hålls en ceremoni för att uppmärksamma 65 år av diplomatiska relationer mellan Kina och Sverige. Sverige var det första västland som erkände Folkrepubliken Kina.

Hur viktiga handelsrelationerna är mellan Sverige och Kina underströk statsminister Stefan Löfven när han i kinesisk tv skickade en hälsning inför det kinesiska nyåret i februari där han till och med pratade lite kinesiska.

Statsministern ska också träffa representanter för det svenska näringslivet samt professorer och studenter på Raoul Wallenberg-institutet för mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Lördag: Tal vid Boao Forum - en konferens som lockar politiska ledare, företagsledare och forskare till sydkinesiska ön Hainan. Möte med Kinas president Xi Jinping. Det planeras även möten med andra regeringschefer.

ANNONS