Löfven fick kritik från höger och vänster i första partiledardebatten

Regeringen fick hård kritik från både höger och vänster i den första partiledardebatten sedan riksdagen öppnat. I fokus stod gängkriminaliteten.
– När regeringen är en del av problemet måste den bytas ut, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Samtidigt öppnade Stefan Löfven för en ny folkräkning.

ANNONS
|

Statsministern Stefan Löfven (S), som inledde debatten, sade att hans prioritering framöver är jobben. Han upprepade också budskapet om samling för att hantera coronakrisen.

– Vi ska jobba Sverige ut ur krisen, men vi kan inte gå tillbaks till allt som var förut. Vi måste bygga nytt och bättre, säger han.

Han lyfte också gängkriminaliteten och radade upp exempel på vad regeringen gjort och vad som är på gång. Som skärpta straff, nya brottsrubriceringar och fler poliser.

– Mördandet och skjutandet sliter sönder samhället, säger han.

– Polisen har rätt, hela samhället måste kraftsamla och det är vår gemensamma uppgift.

ANNONS

Kräver regeringens avgång

Just kriminaliteten kom att överskugga det mesta, och kritiken mot regeringen och Stefan Löfven var hård.

Partiledarna Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) krävde ett nytt politiskt styre.

– Sverige behöver en ny kurs och en ny regering, säger Ulf Kristersson.

– Mycket som är bra i vårt land grumlas nu av allt som är dåligt.

Han menar att Sverige borde titta mer på Danmark som har hårdare straff.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) säger att regeringen måste tala klarspråk om kopplingen mellan invandring och brott.

– Människor är trötta på att de som styr vårt land ständigt hänvisar till något människor inte kan känna igen sig i.

– Om man har en stor invandring och inte orkar med integrationen finns stora risker för sociala problem, sade Stefan Löfven på en presskonferens efter debatten.

Jimmie Åkesson sade också att det behövs rejäla straff, ett slut på straffrabatter och att polisen ska kunna övervaka och kontrollera kriminella.

– Att ha en kriminell livsstil i Sverige ska vara riktigt riktigt jobbigt. Vi behöver politiker som förstår vad som krävs för att uppnå lag och ordning, säger Jimmie Åkesson.

Stefan Löfven kontrade med att mycket av det Åkesson vill se redan är genomfört eller på gång.

ANNONS

Ebba Busch (KD) anklagade regeringen för att ducka för brottsligheten. Hon sade att det nog inte handlar om illvilja, men att ledarskapet brister eftersom januaripartierna är splittrade och låsta.

– Bara en ny regering kan ge Sverige ett nytt ledarskap.

Hon ville se fokus på de stora frågorna: vården, arbetslösheten, kriminaliteten, snarare än exempelvis rut-avdrag, en känga till hennes forna allianskollegor.

I sitt anförande radade hon upp namn på barn och unga som har blivit offer för gängkriminaliteten.

– Ni väljer vad vi diskuterar i denna kammare, men era val visar era prioriteringar, säger Ebba Busch.

Ny folkräkning

På en replik från Ulf Kristersson radade Stefan Löfven upp åtgärder som redan gjorts, och sade att de måste jobba både förebyggande och med hårdare tag.

– Moderaterna har en blind fläck. Hur förhindrar vi att ungdomar kommer in i kriminalitet?

Han öppnade också för en ny svensk folkräkning, efter att Ulf Kristersson krävt svar och påpekat att 200 000 människor i landet bedömts vara skrivna på fel adress.

– Vi behöver ha koll på befolkningen i landet, sade Stefan Löfven, som dock menade att frågan behöver beredas ordentligt.

Även Liberalernas gruppledare Johan Pehrson lyfte gängkriminaliteten.

– Liberalerna prioriterar satsningar på rättsväsendet i varje budgetförhandling. Inför mördande, skjutningar, vägspärrar, sprängningar, inför allt detta är kapitulation inte ett alternativ.

ANNONS

"Från medborgare till kunder”

Centerledaren Annie Lööf pratade om vikten av att även fokusera på det förebyggande arbetet och möjligheten till brottsbekämpning i glesbygden.

Hon sade också att Sverige ska byggas ut ur coronakrisen genom en kombination av sänkta kostnader för att anställa, ekonomiska lättnader för hushållen och offentliga investeringar.

Jonas Sjöstedt partiledare Vänsterpartiet och statsministern Stefan Löfven Socialdemokraterna.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) avtackas av Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) med kokboken "Sju sorters kakor". Bild: Henrik Montgomery/TT

Jonas Sjöstedt (V), som avgår som partiledare om sju veckor, höll ett tacktal i sitt anförande. Han tackade de övriga partiledarna, men också städpersonal och avtackades med presenter från de andra partiledarna.

I tidigare repliker fokuserade han också på ojämlikheten i samhället och segregationen.

– Med ökad skolsegregering, planer på marknadshyror, otrygga anställningar, bryts det fina samhällskontraktet upp. Var och en får ordna sin egen välfärd. Vi går från medborgare till kunder. Att återupprätta förtroendet för välfärden är vänsterns stora uppgift.

Han krävde också svar från Stefan Löfven om arbetsrätten, om regeringen kan säga att den aldrig kommer att lägga fram ett lagförslag som ser ut som den utredning som gjorts, som han säger är extrem och tidigare sagt sig vara beredd att försöka fälla regeringen för.

– Vi ska ha en balans mellan parterna. I sina samarbeten med högern som verkligen vill förändra LAS sitter Jonas Sjöstedt med jämna mellanrum och funderar på hur han kan jäklas med regeringen. Tänk på det nästa gång Jonas Sjöstedt, säger Stefan Löfven.

ANNONS

LÄS MER:Här är frågorna Socialdemokraterna måste hantera för att undvika regeringskris

MP:s språkrör Isabella Lövin, som liksom Sjöstedt ska avgå, fokuserade på klimatet och sade att sex år av grön industripolitik har gjort att en revolution för att svensk stålindustri ska kunna ställa om från kolanvänding.

– Industrin är inte längre orolig över klimatomställningen utan över att partier vill investera i dyr kärnkraft sm skulle slå undan hela kalkylen för fossilfritt stål, säger Isabella Lövin.

Ny feminism

Hon kritiserade Ebba Busch och KD för att de vill se ett vårdnadsbidrag samtidigt som KD vill se en ny feminism.

– Vi vet att det effektiv stänger ute utrikesfödda kvinnor från arbetsmarknaden. Hur förbättrar det integrationen? Vad har det med feminism att göra att hålla utrikesfödda kvinnor kvar i hemmet? undrade Isabella Lövin.

– Jag är en stolt borgerlig feminist, kontrade Ebba Bush och kritiserade regeringen för att inte göra tillräckligt för kvinnor när det gäller exempelvis vården.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS