Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Polens kyrkor är viktiga för att bibehålla landets fågelarter. På bilden storkar som cirkulerar ovanför ett kyrktorn i den slovakiska byn Lubotin, nära Polen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kyrkor ett himmelrike – för fåglar

De flesta kyrkor är fokuserade på himlen, men de tycks även ha en mer profan funktion för fåglar. Kyrkorna erbjuder nämligen en fristad till en mängd olika fågelarter, framför allt gamla kyrkor med ett fristående klocktorn.

Tidigare forskning har visat att bondgårdar i östra Europa är viktiga för att upprätthålla den så kallade biodiversiteten bland fåglar i områden där deras naturliga miljöer har gått förlorade. Antalet olika arter på dessa gårdar är helt enkelt fler, jämfört med i omgivningarna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nu har polska forskare vid bland annat Institute of Nature Conservation i Kraków, Polen, inventerat 101 av landets kyrkor och det visar sig att dessa i snitt huserar 1,6 gånger fler arter än vad bondgårdarna gör. Höga, gamla, kyrkor med fristående kyrktorn tycks vara allra populärast.

En anledning, tror forskarna, är att kyrktornen liknar isolerade klippor där olika fågelarter trivs. Eftersom många av Polens fler än 10 000 kyrkor är gamla har fåglarna dessutom haft god tid på sig att inkorporera dem i sina habitat. Frånvaron av katter, som är notoriska fågeljägare, är också ett plus, skriver forskarna i tidskriften Biological Conservation där studien presenteras.

Forskarna konstaterar också att intresserade präster kan dra sitt strå till stacken genom att bevara strukturer som är attraktiva för fåglarna, som skrymslen och gamla klocktorn.