Vårvärmen dröjer även om påskhelgen väntas bjuda på solsken i större delen av landet. Arkivbild.
Vårvärmen dröjer även om påskhelgen väntas bjuda på solsken i större delen av landet. Arkivbild.

Kylig påskhelg i hela landet

Behåll mössan på men ta med solglasögonen. Påskhelgen spås bli kall men solig i större delen av landet.

ANNONS
|

Den som längtat efter en påskledighet med härliga vårtemperaturer gör bäst i att tänka om. Fortfarande ingen riktig vårvärme på väg.

- Kallare luft drar ner över landet under nästa vecka och den ser ut att ligga kvar under inledningen av påsken och fram till påskafton, säger Sandra Andersson, meteorolog vid SMHI.

Samtidigt är solchanserna stora i både norr och söder.

ANNONS

- Men ser man till årstiden borde vi haft lite mer vårvärme just nu.

Och att påsken kan vara en kall historia behöver vi inte söka länge i minnet för att förstå. Förra året slogs trippelt köldrekord under natten mot påskafton som då inföll två veckor senare, den 15 april. I Örebro uppmättes den kallaste temperaturen sedan 1944, -12,9 grader. Även i Karlstad visade termometern på för årstiden rejäla minusgrader, -9 och i Floda -17.

Och att påsken kalendermässigt ligger ovanligt tidigt i år borde göra oss beredda på att söka påskharens spår i snön.

- Påsken flyttar sig ju väldigt mycket i tiden och under påsken i sig är det inte ovanligt att vintern och kylan dröjer sig kvar, säger Andersson.

Under påskdagen och annandagen kan den södra halvan av Sverige få känna på just det. Ett lågtryck från sydväst riskerar nämligen att dra med sig både snö och regn.

ANNONS
TT

Fakta: Påsken

Påsken är en av de viktigaste högtiderna inom både judendomen och kristendomen.

Inom judendomen firas påsken under sju eller åtta dagar, oftast i april. Inom kristendomen firas påsken i slutet av mars eller i april. De ortodoxa kyrkorna firar oftast påsken något senare än övriga kyrkor.

Påskdagen infaller alltid första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen, och kan alltså bara infalla mellan den 22 mars och 25 april.

Påsken innebär också långhelg för de flesta förvärvsarbetande (både långfredagen och annandag påsk är röda dagar) och påsklov för landets alla skolbarn.

Källa: NE, världenshistoria.se m fl

ANNONS