Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jon Christiansen fick en fin öring på cirka 65 centimeter. Här står han tillsammans med guiden Mattias Holmqvist.

Kylig inledning på årets laxfiske i Mörrumsån

Tusentals besökare och 250 hundra sportfiskare startade årets laxfiskesäsong i Mörrumsån i Blekinge. Premiären, som inleddes traditionsenligt med ett kanonskott, blev en kylig historia med både kallt fiskevatten och snöfall.

"Det är en stor ära att få avfyra kanonsaluten som markerar att en ny säsong är i gång. Härlig stämning och entusiastiska sportfiskare som längtat en lång vinter – nu ser vi fram emot en härlig sportfiskesäsong", säger Ida-Maria Rigoll, som gör sin första laxfiskepremiär som platschef för Mörrums kronolaxfiske, i ett pressmeddelande.

Det är Kronolaxfiskets 78:e officiella vårfiskepremiär, men laxfisketraditionen i Mörrum har anor ända från 1200-talet. Och med cirka 10 000 sålda fiskedagar per år är fisket är en viktig inkomstkälla för Mörrum.

- Det finns uträkningar som visar att vi omsätter ungefär 50 miljoner om man lägger ihop all samhällsekonomisk nytta vi gör. Det gör att vi kan behålla både bank, affärer, restauranger och hotell på en såpass liten ort, säger Ida-Maria Rigoll till TT.

Mörrums Kronolaxfiske drivs av statliga Sveaskog och är ett kunskapscentrum för både fiske och fiskevård. Och vid årets premiär fick man upp en del fisk trots kallt vatten.

- Det är nollgradigt i vattnet vilket naturligtvis påverkar både fisken och fisket. Fiskarna rör sig inte lika mycket så man får ha lite tålamod och fiska långsamt, säger Ida-Maria Rigoll.

Men om den kalla och sena vintern påverkar resten av fiskesäsongen är det för tidigt att sia om.

- Först i april–maj ser vi hur det blir. Vi har haft extremt höga flöden i Mörrumsån och det har gjort att det antagligen har kommit upp lite mer fisk än vad det brukar göra. Men det är många faktorer som påverkar hur mycket fisk vi har, säger Ida-Maria Rigoll.