Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Låga temperaturer och regn har dominerat juli månad i Sverige. Arkivbilder. Bild: Stian Lysberg Solum
Låga temperaturer och regn har dominerat juli månad i Sverige. Arkivbilder. Bild: Stian Lysberg Solum

Kyla och regn dominerade ovanligt kall juli

Det har varit få varma dagar i Sverige under juli. I nästan hela landet var månaden kallare än normalt och på vissa håll har det inte uppmätts så låga temperaturer på närmare 45 år enligt en prognos från SMHI.

Sommaren inleddes med en rekordvarm junimånad – sedan gjorde vädret en helomvändning i juli. I stället för värme dominerade blygsamma dagstemperaturer och regn.

– Det har varit kallare än normalt under juli i nästan hela landet, men det är framförallt i Dalarna och uppåt Jämtland som det varit ovanligt kallt, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Den lägsta temperaturen uppmättes den 3 juli i Latnivaara i norra Lappland, minus 3,3 grader. För att hitta en lägre temperatur i Sverige under juli måste man gå tillbaka till 1976.

– Vi har haft lågtrycksbetonat väder under nästan hela månaden. Det har gjort att varmluften som kommit söderifrån bara stannat tillfälligt eftersom den inte har kunnat stanna kvar. Så vi har inte haft några längre perioder med högsommarvärme, utan bara någon enstaka dag, säger Jon Jörpeland.

Värmen kom – och försvann

Det har också regnat mer i juli än vad det brukar.

– Framförallt i Norrbotten har det varit väldigt mycket regn. Sedan finns givetvis avvikelser, i delar av fjällen och längre söderut mot Skåne, Blekinge och Öland har det varit torrare än vad det brukar vara, säger Jon Jörpeland.

Den 19 juli uppmättes månadens högsta temperatur i Lund – och då var det ändå "bara" 28,2 grader. Historiskt sett är det bara ungefär var tionde julimånad som vi har en så blygsam nationell maximitemperatur.

– Det var i samband med att vi fick in högsommarvärme som kunde stanna kvar, men den försvann igen efter någon dag eller två, säger Jon Jörpeland.

Augusti kan också bli kall

TT: Hur blir augusti, kommer värmen att stanna då?

– Det är svårt att säga hur det blir hela augusti, men i helgen kommer man upp i högsommarvärme med över 25 grader på vissa ställen. Det är dock bara kortvarigt, sedan går vi tillbaka till mer blygsamma temperaturer med mer ostadligt och lågtrycksbetonat väder den närmsta veckan, säger Jon Jörpeland.

Carin Fock/TT