Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hanna Lans, Jenny Åkesson, Karin O, Christina A, Mirella A antog uppmaningen om kvinnostrejk och tog sig till Götaplatsen på fredagseftermiddagen kl.15.00. Bild: Anders Ylander
Hanna Lans, Jenny Åkesson, Karin O, Christina A, Mirella A antog uppmaningen om kvinnostrejk och tog sig till Götaplatsen på fredagseftermiddagen kl.15.00. Bild: Anders Ylander

Kvinnostrejk varje fredag – nytt upprop på sociala medier

”Kunde Greta ensam så kan vi!”, lyder uppmaningen som just nu sprids i sociala medier. Från idag uppmanas kvinnor i hela landet att gå ut i en kvinnostrejk klockan 15.00 och sedan varje fredag. På Götaplatsen har flera kvinnor samlats för att strejka.

Enligt magasinsajten Baaam, som ingår i Aller media, är skälet bakom initiativet ”att tjejer och kvinnor i Sverige ännu diskrimineras och förtrycks systematiskt”. Tanken är att strejken ska väcka lika stor uppmärksamhet som Greta Thunbergs klimatstrejk.

Till skillnad från metoo är uppmaning också att gå ut på gator och torg och vad man ska protestera emot står var och en fritt. Hanna Lans från Göteborg var en av fem kvinnor som tog sig till Götaplatsen för att medverka i starten av kvinnostrejken.

– Som kvinna lever man alltid i skuggan av patriarkatet. Det är viktig att visa sitt missnöje och stå rakryggad i de här frågorna, och inte gömma sig i någon förort, säger hon.

Och det är inte sista gången hon kommer medverka i strejken.

– Det är långfredag nästa fredag men jag kommer att vara här ändå, säger hon.

”Ta på dig munskydd”

LÄS MER: Anna Ardin om tiden efter boken om Julian Assange

LÄS MER: Cissi Wallin ger själv ut stoppad Metoo-bok

”I en minut eller 15 om man så vill, så strejkar vi. Ta på munskydd, ta dig ut på din lokala gata eller utanför din arbetsplats och ställ dig tillsammans med andra kvinnor (håll minst 1,5 meters avstånd!) och strejka ihop.” står det det bland annat i uppropet.

Emot vad /.../ väljer du som strejkar. Fyll i meningen: ”Mitt krav:...och dela i sociala medier tillsammans med en bild på dig när du strejkar.”

Deltagarnas inlägg ska delas under #kvinnostrejk och det är inte bara Greta Thunberg som är förebild. Cissi Wallin och andra feministiska debattörer har delat uppropet.

Inte bara Greta som förebild

LÄS MER: Lambertz pressträff anmäld 34 gånger till Granskningsnämnden

”Och kan våra systrar i Turkiet, Polen och Mexiko och i många andra vrår så kan vi” står det också i uppropet.

I höstas förbjöds näst intill alla aborter i Polen vilket ledde till att kvinnorättsorganisationer i landet i början på året gick ut och protesterade. Huvudstaden Warszawa fylldes med tiotusentals människor, liksom många andra städer.

Nu pågår protester i Turkiet mot mäns våld mot kvinnor i hemmet och landets kvinnorättsorganisationer kräver krafttag från regeringen som nu dragit sig ur Istanbulkonventionen.

I Mexiko begås i snitt tio kvinnomord varje dag där liknande strejk genomfördes av av feministiska organisationer förra året.

LÄS MER: Stora demonstrationer efter abortförbud i Polen

LÄS MER: Tio mord om dagen – nu har Mexikos kvinnor fått nog

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.