Kvinnor larmar om övergrepp inom politiken

Totalt 1 300 svenska kvinnliga politiker har i ett gemensamt upprop i SvD nu larmat om utbredd sexism och sexuella trakasserier i maktens korridorer. Hundratals vittnesmål om sexuella övergrepp begångna av Sveriges politikerelit har samlats in på mindre än två dygn.

ANNONS
|

I kölvattnet av hashtagg-kampanjen Metoohar mångakvinnor i flera olika branscher larmat om sexuella övergrepp på sin arbetsplats. Bland annat uppmärksammades ett utbrett klimat av trakasserier bland svenska skådespelare, efter ett gemensamt upprop i SvD. Tidigare i veckan samlades också nära 4 500 kvinnliga jurister i ett gemensamt upprop om övergrepp inom rättsväsendet.

LÄS MER:Metoo: Tusentals juristkvinnor i nytt upprop

I SvD larmar nu också svenska politiker om övergrepp begångna av den svenska politikereliten. Totalt 1 300 politiker har gått samman i uppropet och samlat ihop över 250 vittnesmål om sexuella övergrepp i politikens korridorer.

–Vi började med politik för att vi ville förändra världen och bygga ett bättre samhälle. Vi fick snabbt lära oss att vi kommer att behöva förändra politikens egen värld först. Sexuella övertramp och övergrepp är en del av samhället, och män inom politiken är inga undantag, skriver politikerna i SvD.

ANNONS

I uppropet skriver riksdagsledamöter, ministrar, ungdomsförbundstoppar och EU-parlamentariker om misstänkta våldtäkter, plötsliga kyssar och tafsning.

”Jag var 15 år och blev våldtagen av en kille som satt i förbundsstyrelsen i ungdomsförbundet. Han skickade blommor som ursäkt. När jag skrev att det han gjort var olagligt och funderade på att anmäla honom gick han till förbundsstyrelsen och berättade. De förklarade att de hade fullt förtroende för honom. ”, berättar en av politikerna i uppropet.

Samlade utsagor

Det var under onsdagen sommiljöpartisterna Aida Bodeli och Sandra Fogelberg skapade en grupp på Facebook, där kvinnor inom en svenska politiken kunde berätta om sina upplevelser. Det dröjde åtta minuter innan gruppen som kallar sig "I maktens korridorer" hade över 200 medlemmar. Nu har gruppen över 5 000 medlemmar.

Undertecknade på uppropet är bland andra Birgitta Ohlsson (L), Rosanna Dinamarca (V), Maria Leissner, före detta partiledare (L) och Maj-Lis Lööw, före detta statsråd (S).

– Vi märkte väldigt fort att det var många som tyckte att det här var angeläget och att det var många som hade en historia att berätta, säger Sandra Fogelberg, kanslichef på Grön Ungdom och en av initiativtagarna till gruppen till SVT Nyheter Väst.

Toppskiktet

De sexuella övergreppen ska ha skett på många olika platser, bland annat i riksdagen och i Almedalen.

– Det är väldigt många unga personer som har blivit utsatta av äldre politiker. Det är också personer som har vittnat om personer som har väldigt höga maktpositioner. Det är personer på alla nivåer, säger Sandra Fogelberg.

I uppropet skriver politikerna att trakasserierna används av maktens män som ett medel att få skrämma politiska motståndare och få politisk makt.

–Kvinnor som skäms är inte svåra att förhandla med, kvinnor som skuldbeläggs är inte svåra att vinna en debatt mot och kvinnor som får rykten om sig är inte svåra att konkurrera ut till en eftertraktad post. Det handlar om makt, skriver de i SvD.

ANNONS