I genomsnitt jobbar svenska kvinnor gratis i 51 minuter. Per dag.
I genomsnitt jobbar svenska kvinnor gratis i 51 minuter. Per dag. Bild: Jenny Ingemarsson

Kvinnor jobbar gratis efter 16.09

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor har minskat men syns fortfarande tydligt. Räknar man ut ett snitt innebär det att kvinnor jobbar gratis 51 minuter varje dag. Tittar man istället på inkomstskillnader är glappet mellan män och kvinnor ännu större. Det avgörande beslutet är hur man delar upp föräldraledigheten.
– Det är den enskilt viktigaste faktorn, säger Eberhard Stüber, senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten.

ANNONS

Kvinnor i Sverige tjänar 89,3 procent av vad männen gör, visar en sammanställning från Medlingsinstitutet. Men i lönejämförelsen saknas många viktiga aspekter. Exempelvis har alla deltidslöner räknats om till heltid för att jämförelsen ska vara möjlig. Det är betydligt fler kvinnor som arbetar deltid än män. Räknar man i stället på skillnader i inkomst blir gapet mellan män och kvinnor dubbelt så stort, närmare 24 procent.

LÄS MER:Ny kommission ska ge jämställda inkomster

– Rent statistiskt händer det någonting i åldern 30-36 år. Där börjar det gå isär, säger Eberhard Stüber.

Föräldraledigheten avgörande

Det Eberhard Stüber syftar på är att det är i den åldern man börjar bilda familj och skaffa barn. Enligt honom är det den enskilt viktigaste faktorn till att lönegapet uppstår.

ANNONS

En annan aspekt är skillnaderna i ägandet av bland annat fastigheter och aktier.

– Även det är ojämnt fördelat mellan kvinnor och män. Om du tittar på hur aktiemarknaden eller värdeutvecklingen ser ut så har den varit mer gynnsam än löneutvecklingen, säger Eberhard Stüber.

Att värdeutvecklingen varit mer gynnsam leder i sin tur till att inkomstglappet mellan män och kvinnor växer, eftersom män i större utsträckning äger fastigheter och aktier.

Av de dagar med föräldrapenning som togs ut under förra året stod kvinnor för 70 procent. Det är just de långa perioderna av föräldraledighet som ofta tas ut av kvinnor.

Eberhard Stüber, senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten.
Eberhard Stüber, senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten. Bild: Jämställdhetsmyndigheten

Strukturer i samhället påverkar

– Det som dessutom händer är att männen jobbar lite extra för att kompensera ett inkomstbortfall. Då kan mannen framstå som att han visar framfötterna. Att löneutvecklingen går åt olika håll är i regel inte ett resultat av lönediskriminering. Till grund ligger individuella val men strukturella arrangemang och omvärldens förväntningar spelar också en stor roll, säger Eberhard Stüber.

LÄS MER:Fem sätt att fira internationella kvinnodagen

Frågan om specifika pappamånader har debatterats flitigt. De så kallade pappamånaderna innebär att tre månader är låsta till vardera förälder. De första månaden kom till 1995, den andra 2005 och den tredje 2016. Syftet med regleringen är att män ska ta ut fler dagar ur föräldrapenningen.

ANNONS

Genom ett mer jämt uttag av föräldrapenningen kan kvinnor skaffa sig bättre ekonomiska förutsättningar för resten av livet, eftersom inkomsten också påverkar pensionen.

– Det handlar om att vara lite mer alert och inte bara följa strömmen, det är inte så lätt alltid. Det är en kombination mellan att individer väljer och att det finns strukturer som påverkar våra val.

Fakta: Skillnad mellan lön och inkomst

Vid beräkning av löneskillnader mellan män och kvinnor tas ingen hänsyn till anställningens omfattning. Jobbar man exempelvis 80 procent räknas lönen ändå upp till en heltidslön för att det ska gå att jämföra.

Vid beräkning av inkomst räknas den lön som personen faktiskt tjänar. Utöver det räknar man in inkomster av kapital och fastigheter med mera. Här mäts det man faktiskt har i plånboken.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS