Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Kvinnliga politiker möter mer hat

Kvinnliga kommunpolitiker utsätts för fler kränkande och elakare kommentarer i digitala miljöer än sina manliga kollegor. Det visar en studie som Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) gjort på uppdrag av SKL.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) har låtit FOI analysera hur hat och hot mot sex kommunstyrelseordförande, tre kvinnor och tre män, har sett ut i några olika svenska digitala miljöer i form av diskussionsforum och alternativa medier med tillhörande kommentarsfält.

Den analyserade textmängden består av cirka 41 000 artiklar samt 4,8 miljoner kommentarer och inlägg i de digitala miljöerna Avpixlat, Samhällsnytt, Nordfront, Fria Tider, Motgift, Nordisk Ungdom, Nyheter Idag och Flashback.

Oftare mot kvinnor

Resultatet visar att cirka 20 procent av alla kommentarer som handlar om en kommunstyrelseordförande innehöll någon form av hat, hot eller kränkningar. De kvinnliga kommunpolitikerna är utsatta för fler kränkande kommentarer som dessutom är elakare än för de manliga kommunpolitikerna. Dessutom förekommer sexistiska kommentarer som enbart är riktade mot kvinnorna.

De vanligaste orden är luder och batikhäxa följt av stolpskott, madrassen, tanten, vidriga kvinna och nytvättad hjärna.

SKL:s ordförande Lena Micko (S) tycker att rapporten är en dyster läsning.

Fara för demokratin

- Ja, det tycker jag och tonen har blivit allvarligare, att det vänder sig mer mot personen och inte politiken. Och det har blivit brutalare och särskilt mot kvinnor. Det är vanligare än vad man tror och många drar sig för att anmäla och vi försöker uppmärksamma att man måste ta det på allvar, säger hon.

Hon ser en mycket allvarlig konsekvens av hatet.

Löfven: Vidrigt

- Man blir försiktig med att våga fatta beslut, vilket är väldigt allvarligt. Det är en fara för demokratin, säger Micko.

Statsminister Stefan Löfven håller med.

- Att förtroendevalda attackeras på det här sättet är vidrigt. Vi måste se upp även i vårt land hur demokratin ska vårdas och utvecklas. Det är klart att människor som utsätts för det här tänker sig för både en och två gånger innan man låter sig återväljas, och då är risken att färre och färre vill göra detta, säger Löfven.

- Därför ser vi nu över straffskärpningen, och det gäller både journalister och politiskt förtroendevalda. Vi måste se till att det blir hårdare straff, säger han.

Förutom att politiker själva måste tänka på samtalstonen i debatter mot varandra och hjälpas åt och stötta varandra, vill Lena Micko att riksdagen agerar.

FOI konstaterar i studien att många av de hatfulla kommentarer som analyserats skulle med stor sannolikhet kunna vara ett hatbrott, eftersom det ofta finns uttalanden som utgör utryck av hat eller hot mot en grupp.