Kvinnan ströps till döds med förlängningssladd

De planerade att gifta sig men en dag berättade kvinnan att hon ångrat sig. Det blev hennes död. Med hjälp av en förlängningssladd ska hennes pojkvän ha strypt henne till döds, enligt åklagaren. Sedan arrangerade han det som att det skulle se ut som ett självmord - innan han flydde till Tyskland. I dag dömdes mannen till fängelse i 14 år för mord.

ANNONS
|

Kvinnan i 30-årsåldern hittades död inne i badrummet i en bostad i Kiruna i slutet av juni. Runt halsen hade hon en förlängningssladd virad - och den andra änden satt i duscharmaturen.

Men det som först såg ut som ett självmord var ett mord.

Några dagar senare kontaktade en man i 30-årsåldern polisen i Tyskland.

– Jag har kommit hit för att jag mördade någon, ska han ha sagt när han angav sig själv.

Efter mordet flydde han till Frankfurt. Men han kunde snart utlämnas till Sverige igen där han senare åtalades för mord.

LÄS MER: Misstänks ha mördat flickvän - fick det att se ut som självmord

ANNONS

Ställde in bröllopet

Kvinnan och mannen ska ha haft en relation och de planerade att gifta sig för att han skulle få uppehållstillstånd. Men när kvinnan ställde in bröllopet brast det för mannen.

– Jag frågade varför hon inte hade kunnat tala om för mig tidigare att vigseln inte skulle bli av. Jag beskyllde henne för att ha hindrat mig och att jag under den tiden hade kunnat göra något annat. Det hela hade redan varat i fyra månader och nu sa hon att vi inte skulle gifta oss, säger mannen i förhör.

Under bråket ska de, enligt mannen, ha slagit på varandra och knuffats. Efter en stund ska de, enligt mannens version, ha hamnat på golvet. Kvinnan ska då ha försökt ställa sig upp.

– Jag grep henne om halsen igen med en hand och kastade tillbaka henne på golvet. Då sa hon genast: "Mitt hjärta, mitt hjärta" och jag släppte henne, säger mannen till polisen.

LÄS MER: Hon ställde in bröllopet - blev dödad

Fick det att se ut som självmord

Han påstår att han lämnade rummet en stund och när han kom tillbaka låg hon medvetslös på golvet. Han påstår att hon inte visade några livstecken och bestämde sig därför för att få det att se ut som ett självmord.

ANNONS

– Det var inte något uppsåt alltså att döda henne från början. Absolut inte. Men det som har hänt sedan eller liksom att jag blev liksom desperat alltså och visste inte vad jag gjorde, säger han till polisen och fortsätter.

– Jag var rädd att jag skulle bli gripen, säger han om varför han inte ringde efter ambulans i stället.

Enligt åklagaren ska kvinnan dock ha strypts till döds med en elkabel. Innan detta ska hon ha utsatts för våld. Bland annat ska han, enligt åtalet, ha slagit kvinnan i ansiktet och på halsen, dunkat hennes huvud i golvet och knuffat omkull henne.

Mannen nekar till mord men harerkänt misshandel.

Döms till 14 års fängelse

På torsdagen dömdes mannen till fängelse i 14 år för mord. Mannen ska även utvisas.

Tingsrätten skriver i domen att de anser att mannens sätt att berätta "ger intryck av att han anpassar sin berättelse och kommer med nya uppgifter allt eftersom vittnena lämnat uppgifter, som är besvärande för honom".

De skriver också att hans version av mordtillfället som "inlärd, tillrättalagd och han censurerar sin berättelse på ett taktiskt sätt".

De konstaterar att det mannen sagt om vilket våld han utsatt kvinnan för inte stämmer med obduktionsrapporten. I stället skriver de att "det är ställt utom rimligt tvivel att NN berövar nn livet genom att strypa henne till döds".

ANNONS

Tingsrätten skriver att mannen "haft hämnd som sitt motiv". De fortsätter med: "Det finns mycket som talar för att NNs motiv för att döda nn var hennes vägran att gifta sig med honom".

ANNONS