Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen utreder en grov misshandel i södra Sverige, där en kvinna misstänks ha misshandlat en liten flicka grovt. Kvinnan är sedan måndagskvällen anhållen av åklagare. Arkivbild. Bild: Mikael Fritzon/TT
Polisen utreder en grov misshandel i södra Sverige, där en kvinna misstänks ha misshandlat en liten flicka grovt. Kvinnan är sedan måndagskvällen anhållen av åklagare. Arkivbild. Bild: Mikael Fritzon/TT

Kvinna misstänks ha misshandlat sin dotter – videoklipp sprids

En mamma misstänks ha misshandlat sin treåriga dotter.
Kvinnan sitter nu anhållen, misstänkt på sannolika skäl för grov misshandel, och barnet har omhändertagits. Samtidigt sprids filmer som uppges visa händelserna i sociala medier.

På måndagskvällen fick polisen in flera anmälningar om en mamma i 20-årsåldern som uppges ha misshandlat sin treåriga dotter på en ort i södra Sverige, vilket bland annat Aftonbladet och SVT rapporterat om.

– Vi fick in flera anmälningar, bland annat kring filmer som cirkulerade på sociala medier, säger Thomas Johansson, polisens presstalesperson, till GP.

Samma kväll kunde den misstänkta kvinnan gripas och sedermera anhållas.

– En person är anhållen på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel, säger kammaråklagare Anna Johansson Toresten, som leder utredningen.

Senast på torsdag ska åklagaren besluta om kvinnan ska begäras häktad.

Flickan mår bra under omständigheterna

Den flicka som misstänks ha blivit misshandlad mår under omständigheterna bra, meddelar hennes hemkommun.

– Flickan är omhändertagen, säger åklagaren Anna Johansson Toresten.

Filmklippen som spridits visar flera tillfällen där den lilla flickan blir misshandlad, men Anna Johansson Toresten vill i nuläget inte säga om det är ett eller flera tillfällen av grov misshandel som utreds.

– Vi håller på och utreder vid vilka tidpunkter saker och ting har skett.

Advokat: Kvinnan erkänner brott

Åklagaren vill inte kommentera om just filmklippen som sprids i sociala medier är en del av utredningen.

– Jag vill inte gå in på vad vi har för utredningsmaterial i nuläget.

GP har sökt kvinnans advokat, Markus Segerström, som avböjer att kommentera i nuläget. Till Aftonbladet säger han emellertid att hans klient erkänner brott.

Tidningen har också pratat med en anhörig till kvinnan, som beskriver sig som ”chockskadad” efter att ha sett de filmer som sprids.

– Jag förstår om folk är rasande om det som syns på filmerna är sant – men vi runt omkring har inte haft någon aning. Vi har alltid uppfattat den här flickan som glad och mammig, vi har aldrig sett några märken. Hon har verkat mått bra.

På tisdagseftermiddagen greps ytterligare en kvinna i ärendet, enligt SVT. Hon hade enligt polisen varit anhållen i sin frånvaro sedan tisdagsförmiddagen och kunde gripas under odramatiska förhållanden. Det är i nuläget oklart exakt vilken roll hon haft i händelsen.

Spridning av klipp kan vara olagligt

Vem som har filmat och först lagt ut de klippen i sociala medier är i nuläget också oklart, men under tisdagen har de fått stor spridning vidare.

Upprörda privatpersoner skriver kommentarer samtidigt som de delar klippen, vilket får polisen att ryta ifrån.

– Om jag ska vara ärlig förstår jag inte varför man gör det. Det kan dessutom vara brottsligt, säger Thomas Johansson, polisens presstalesperson.

Brottet som man kan göra sig skyldig till, om man sprider filmerna vidare, är olaga integritetsintrång – med upp till två års fängelse i straffskalan.

– Jag har respekt för att man blir upprörd; det är upprörande med barn som misshandlas. Men man gör inte saken bättre genom att själv sprida de här filmerna vidare, och framför allt gör man inte barnet någon tjänst.

Hundratals anmälningar till kommunen

Familjens hemkommun skriver i ett uttalande att man har fått in hundratals anmälningar till socialtjänsten, kopplade till de filmklipp som spridits i sociala medier. Kommunen skriver också att man arbetar aktivt med anmälningarna, och i övrigt inte kan kommentera fallet vidare.

Samtidigt uppmanas allmänheten att inte skicka in fler anmälningar kopplat till filmerna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.