Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En större polisinsats pågick på en adress i Sandviken efter att mannen hade hittats död.

Kvinna häktad – skytten på fri fot

En man i 40-årsåldern med kopplingar till mc-grupperingar sköts ihjäl i en bostad i Sandviken. Nu har en kvinna häktats. Men åklagaren tror att någon annan höll i vapnet.

Kvinnan i 30-årsåldern häktades av Gävle tingsrätt på söndagen som skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden, för medhjälp till mord.

Åklagaren Peter Helsing menar att misstankarna är starkare, och försökte få henne häktad på sannolika skäl. Men det gick inte tingsrätten med på.

- Det är ju ett otroligt inflöde av uppgifter, särskilt i en sådan här utredning. Det är många poliser som arbetar, säger Peter Helsing.

Kvinnan nekar till brott. Hon har ingen koppling alls till mordet, säger hennes advokat Agneta Hillbom Tedeborg till SVT Gävleborg.

Tittar på mc-kopplingar

Helsing bekräftar att polisen utreder om kopplingen till just mc-gäng är motivet bakom skjutningen.

- Vi kan inte bortse från någonting och självklart tittar vi på det du nämner, mc-kriminallitet, liksom en rad andra presumtiva motiv.

Det var den 26 februari som mannen i 40-årsåldern hittades ihjälskjuten i en bostad i Sandviken.

Kvinnan som nu häktats misstänks för medhjälp till mord och inte mord. Åklagaren tror att någon annan avlossade skotten.

- Vi har inte utgångspunkten att den här personen hållit i själva vapnet, utan att personen varit skytten behjälplig, säger Peter Helsing.

Men den personen är fortfarande på fri fot. Helsing säger att han känner förhoppning om att den skyldige ska kunna gripas.

En annan kvinna i 30-årsåldern som tidigare satt anhållen också hon misstänkt för medhjälp till mordet släpptes på fri fot den 2 mars eftersom det inte fanns tillräckliga skäl för häktning.

Kan finnas hotbild

Anledningen till att Peter Helsing är förtegen om utredningen är att det kan finnas en hotbild mot de inblandade.

- Alla personer som tas in i en sådan här allvarlig utredning kan det vara fara för, säger Peter Helsing.

Åklagaren tar upp en annan aspekt som riskerar att påverka utredningen: Flashback. På nätforumet spekuleras det friskt i diverse motiv eller vem som ligger bakom. Han menar att i det aktuella fallet så finns det personer som säger "har du hört vad som skrivits på Flashback". Han kallar det "löst snack" och livsfarligt att lyssna på.

- Jag är jätterädd för att det dras alldeles för snabba slutsatser många gånger. Det kan vara så att folk råkar illa ut helt ogrundat, säger Peter Helsing.