Kvinna gjorde abort – fick höra att risken för missfall ökar

”Abort ökar risken för framtida missfall”.
I ett inlägg som sprids på sociala medier beskriver en kvinna att det var informationen barnmorskan gav efter att hon hade genomfört en medicinsk abort.
Nu höjs kritiska röster som vill lyfta att det helt enkelt inte stämmer.
– Vi har haft vår abortlag i nästan 50 år och ändå dyker det upp myter och osanningar, säger Helena Hognert, sektionschef Benign gynekologi, Östra sjukhuset.

ANNONS
|

Instagramkontot ”Kvinnokliniken” bedrivs av tre anonyma specialistläkare och syftet är enligt beskrivningen av kontot att visa vad som händer på en kvinnoklinik och förmedla kunskap om kvinnokroppen.

Ett av de senaste inläggen som publicerats är en skärmdump på ett meddelande som skickats till kontot. Där beskriver en kvinna sina erfarenheter av bemötande i samband med en medicinsk abort.

”Hej, jag var på en abortmottagning i går och fick höra av BM (barnmorskan) att man lär kroppen att få missfall när man gör en abort”, går det bland annat att läsa.

Enligt kvinnans berättelse ska den här informationen ha givits efter att hon svalt den första av två tabletter för att genomföra aborten. Efteråt ska hon ha kontaktat en sjukvårdsrådgivning och även där fått samma information.

ANNONS

Inlägget har spridits i sociala medier där både sjukvårdspersonal och andra uttrycker stark kritik mot hur kvinnan bemötts. I kommentarsfältet finns även andra som beskriver att de fått höra liknande påståenden:

Detta har jag också hört av vården och blev såklart rädd.”

”Jag har fått höra att det blir svårare för en att bli gravid? inget om att kroppen skulle lära sig göra abort, bara att det blir svårare (av icke specificerad anledning)?”

Detta har jag också hört så många gånger! Till och med hört ”gör aldrig en abort, då kommer du aldrig kunna få barn sedan och då kommer du ångra dig!”

”Finns inga som helst belägg”

Helena Hognert är sektionschef Benign gynekologi, Östra sjukhuset. Hon säger att det inte finns några belägg för att en eller flera aborter skulle öka risken för missfall i framtiden.

– När man gör en medicinsk abort tar man två olika läkemedel som tillsammans gör att det blir en abort. De läkemedlen är ur kroppen inom ett dygn, de finns inte kvar där, de upparbetar inga nya vägar i kroppen. Det finns inga som helst belägg för att en abort skulle ha någon betydelse för framtida fertilitet, säger Helena Hognert.

Det finns två sätt att göra abort i Sverige, medicinsk och kirurgisk. Det medicinska tillvägagångssättet innebär att man tar två tabletter och det kirurgiska att man använder en sug för att suga ut graviditeten. Ingen av metoderna lämnar några permanenta spår i kroppen.

ANNONS

– Använder man sig av metoder som är utdaterade eller metoder som aldrig varit rekommenderade kan det ju finnas risker för några personer, men med metoderna som vi och WHO rekommenderar så finns det inga risker.

”Är helt oacceptabelt”

Kroppens sätt att agera vid en abort liknar det som händer vid ett missfall. Helena Hognert har själv inte tagit del av kommunikationen som skett mellan kvinnan och vården. Men hon funderar på om det kan ha skett ett missförstånd i förklaringen av processen.

– Har man använt missfall för att förklara hur en medicinsk abort går till och det missuppfattats är det väldigt olyckligt. Jag har också sett kvinnoklinikens inlägg och personens berättelse. Jag har inte sett den här chatten men det personen beskriver är helt oacceptabelt oavsett om det varit intentionen eller om det är ett dåligt sätt att ge information på.

Har du själv stött på fördomen att abort kan öka risken för missfall?

– Ibland om man tittar på anti-abortrörelser brukar de vilja hävda att de påverkar den framtida fertiliteten och då hänvisar de ibland till någon gammal studie eller mer hörsägen från tider då man använde sig av osäkra eller utraderade metoder.

Hon fortsätter:

– Jag tycker det är viktigt att vi får möjlighet att bemöta det här. Vi har haft vår abortlag i nästan 50 år och ändå dyker det upp myter och osanningar om aborter som känns som de är till för att skrämma eller skuldbelägga att man gör abort.

ANNONS

LÄS MER:Tusentals demonstrerar för aborträtt inför val

LÄS MER:Eleonora: En mardröm att försöka få en abort

LÄS MER:Indien ger alla kvinnor samma rätt till abort

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS