"Kungsbacka" tillverkas av plast

ANNONS
|

Möbelföretaget Ikea har lanserat en ny köksserie i skandinavisk stil med hjälp av att återvinna petflaskor och trämaterial, skriver Home Crux.

Flera andra företag har tidigare använt återvunnen plast till att tillverka kläder, mattor och skor.

"Ikeas:s arbete utgör en del av en ekonomi baserad på principen om återvinning, att återvinna och återhämta sig. Det är motsatsen till den linjära ekonomin där vi gör saker, använder dem och sedan göra sig av med dem", skriver World Economic Forum.

- Det är petflaskor som vi har använt oss av, för att de redan har gjort sitt i livet. Och för att de inte ska hamna någon annanstans så kan det hamna i köksluckorna. Det är bra tycker vi. Vi jobbar hårt med att ta tillvara på petflaskor och återvinningen av dem, säger Tina Björeman, pressansvarig för Ikeas produkter.

ANNONS

LÄS MER: Ikea tar bort kvinnor från broschyr

Hållbarhet 25 år

I ett nytt samarbete med Form Us With Love har Ikea designat de nya köksprodukterna.

Enligt företaget förväntas den nya serien ha en hållbarhet på drygt 25 år, skriver Home Crux.

De båda företagen har samarbetat under produktionens gång för att utveckla metoder för en hållbar produktion som är attraktiva att titta på och inte alltför kostsamt.

- Vi måste utmana våra ursäkter för att inte använda avfall som en resurs genom att visa hur man bäst sätter dessa material tillbaka i produktion, som gör att demokratiska produkter varar, säger Jonas Pettersson, vdför Form Us With Love till Home Crux.

Flera företag använder sig av plast

Men Ikea är inte ensamma om att använda återvunnen plast till produkter. År 2008 fick Electrolux Återvinningsindustriernas innovationspris för en dammsugare ochnumera ingår återvunnen plast i samtliga dammsugare som tillverkas i Europa.

Även märket Adidas har tidigare tillverkat en löparskoav återvunnen plast för att uppmärksamma World ocean day. Amerikanska märket Patagonia, som tillverkar exklusiva kläder för sport- och friluftstid, använder sig av återvunnen pet i både tröjor och babyoveraller.

Forskningsinstitutet Swerea har tidigare fått finansiering av Vinnova för att kunna utveckla en testbädd för materialåtervinning av plast.

ANNONS

Enligt Teknikens Värld tror ett nederländskt företag på återvunnen plast i framtidens vägar - där de tillsammans med staden Rotterdam har inlett ett projekt som går ut på att testa återvunnen plast som bland annat fiskat upp från världens hav.

ANNONS