Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/14

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kungliga brudklänningar visas på slottet

Har du alltid velat se Drottning Silvias brudklänning på nära håll? Nu har du chansen - i oktober börjar en utställning med alla de kungliga brudklänningarna.

I år är det 40 år sedan Drottning Silvia och Kung Carl Gustaf gifte sig. Detta vill kungahuset uppmärksamma genom att bjuda in till en exklusiv utställning den 18 oktober i Rikssalen på Kungliga slottet i Stockholm. Där kommer allmänheten kunna se alla de kungliga brudklänningarna från de olika bröllopen. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det här är ett unikt tillfälle att se alla klänningar samlade. Sedan är det alltid trevligt att göra ett besök på slottet, säger Ann-Christine Jernberg, informationssekreterare vid slottet. 

Tio år sedan sist

Senaste utställningen på slottet var för tio år sedan. Då visades flera olika klänningar från bland annat Nobelfester och andra tillställningar. En aktivitet som enligt Ann-Christine Jernberg, blev omåttligt populär. 

– Ja, det var verkligen en megasuccé. Då var även Drottningen med och invigde. Det är alltid uppskattat att få se klänningarna live, säger hon.

Kommer någon ur kungafamiljen finnas på plats nu också?

– Det utgår jag ifrån, men det är ingenting som vi har gått ut med än. Almmänheten får hålla ögonen öppna helt enkelt, säger Jernberg. 

Utställningen pågår till den 12 mars 2017. För att se en förhandstitt på de olika brudklänningarna - se vårt bildspel ovan. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.