Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förintelseöverlevaren och psykologen Hédi Fried tar emot Serafimermedaljen av kung Carl XVI Gustaf vid en medaljutdelning på Stockholms slott.

Kunglig medalj till Hédi Fried

Författaren, psykologen och Förintelseöverlevaren Hédi Fried har tagit emot en Serafimer­medaljen under en ceremoni på Kungliga slottet.

Fried har i många år arbetat med att upplysa om Förintelsen under andra världskriget och hjälpa andra överlevare. Hon fick medaljen för sina "insatser i kampen för demokrati och mänskliga värden".

Under ceremonin delades även medaljen Litteris et artibus ut till författaren Gunilla Bergström och skådespelaren Lars Lind, för deras "framstående konstnärliga insatser".

Den kungliga medaljen delades ut till 24 personer för "förtjänstfullt arbete inom de kungliga hovstaterna", bland andra Spotifygrundaren Daniel Ek, justitierådet Stefan Lindskog och politikern Susanne Eberstein (S).

Serafimermedaljen är Sveriges äldsta förtjänstmedalj och är den enda vars konungaporträtt inte byts ut vid tronskiften. Därför pryds den av kung Fredrik I:s bild, som regerade när utmärkelsen instiftades 1748.