Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Även kungen jobbade hemifrån och höll sitt jultal från Drottningholms slott. Bild: Linda Broström / Kungliga Hovstaterna
Även kungen jobbade hemifrån och höll sitt jultal från Drottningholms slott. Bild: Linda Broström / Kungliga Hovstaterna

Kungens tal till folket: ”Håll i och håll ut

Kungens internationellt uppmärksammade utspel om att Sveriges hantering av corona var ”ett misslyckande” nämndes inte. Men i sitt traditionella jultal fortsatte kung Carl XVI Gustaf att prata om pandemin. Han hyllade vården – och hade ett glasklart budskap till folket:
– Håll i och håll ut!

Som en följd av pandemin hölls det årliga talet inte från Stockholms slott utan SVT sände från kungens hem, Drottningholms slott.

Med en bild av drottningen på bordet och till synes avslappnat inledde kung Carl XVI Gustaf med att prata om gemenskap och traditioner och om hur han själv formats av den äldre generationen.

Coronakritiken uteblev

– Precis så tror jag att det är för många – den äldre generationen är en länk till historien. Med deras hjälp kan vi se saker i ett längre perspektiv, sa kungen och fortsatte:

– Men det här året har tragiskt nog många sådana länkar brutits när coronapandemin skördat många, många tusentals liv, en betydande förlust.

LÄS MER: Kungens pandemikritik ger eko i världen

Men någon ingående kritik av coronahanteringen blev det inte.

Det nationellt laddade och internationellt uppmärksammade utspelet som kungen gjorde i SVT:s ”Året med kungafamiljen” nämndes inte.

Omtumlande och ovanligt

I den intervjun uttryckte kungen Sveriges hantering av pandemin som ”ett misslyckande”. Det uttrycket återkom inte i jultalet – i stället summerade kung Carl XVI Gustaf coronaåret som omtumlande och ovanligt.

Kungen passade i stället på att hylla alla som arbetat med pandemin.

– Ni är många i vårt land som dagligen arbetat med att bekämpa pandemin och tar hand om de som blivit sjuka och ser till att vårt samhälle fungerar. Ert arbete kan sällan skötas hemifrån och vi är alla helt beroende av det ni gör. Till er vill jag säga: vi ser era insatser och vi är alla djupt tacksamma för dem.

Två meter – och två minuter

Kungen ville också skicka en särskild tanke till alla som drabbats av pandemin.

– Låt oss visa dem stöd och omtanke den här julen. Vi har alla ett ansvar. Två meters avstånd kan rädda liv. Men det kan också två minuters telefonsamtal göra.

I talet blickade kungen framåt, förklarade att ljuset kommer tillbaka, att vaccin är på väg och att vi måste tro på framtiden och möta 2021 med gott mod.

Talets slutkläm betonades med emfas:

– Håll i och håll ut!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.