Kungens miss: ”Riktigt glad midsommar”

Kung Carl XVI Gustaf gjorde en liten blunder i slutet på sitt årliga nationaldagstal.
– Med de orden vill jag önska er alla en riktigt glad midsommar.

ANNONS
|

Ett nytt ”kära örebroare” har fötts. Under det årliga nationaldagsfirandet på Skansen i Stockholm höll kung Carl XVI Gustaf tal, vilket avslutades med att önska alla en ”riktigt glad midsommar”.

En miss som för tankarna tillbaka till Arboga 1995, då kungen inledde sitt tal med att kalla Arbogaborna för örebroare.

Men går det att vara säker på att kungen sa fel? Ja, för talet ligger uppe i en skriftlig version på Kungahusets hemsida, där det tydligt står att den rätta formuleringen borde ha varit:

”Och med de orden vill jag önska er alla en riktigt glad nationaldag!”

Talade om Ukraina

Kungen har sedan tidigare känt en dyslexidiagnos, vilket även kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine har. Men utöver avslutningen så var det inga konstigheter med talet, vilket inleddes med att lyfta fram den svenska flaggans betydelse.

ANNONS

– Kära nationaldagsfirare, tänk om det fanns ett tecken. Ett tecken för vår sammanhållning och gemenskap. Vår frihet och självständighet. Vår historia och vår framtid, inledde kungen, och fortsatte sedan:

– Man kan tycka att det är gammaldags, att hissa en flagga. Och det kanske är sant. Men det flaggan står för är i högsta grad aktuellt: Vår demokrati. Vårt självbestämmande. Friheten att forma vår egen framtid.

Kungen ägnade också en del av talet åt att prata om Ukraina.

– Varje dag får vi nya bilder och vittnesmål från kriget i Ukraina – och från andra krig och konflikter. De påminner oss, om att fred och frihet aldrig kan tas för givet.

I september, när kungen var på besök i Göteborg för att inviga Hisingsbron, blev det också lite konstigt när kungen misstog hur gammal staden var.

– Denna bro är inte en barriär – utan en länk, som för er göteborgare närmare varandra. I år firar Göteborg fyra år som stad.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS