Kungen om kritiken efter SVT:s dokumentär: ”Har smärtat mig djupt”

Kung Carl XVI Gustafs kommentar i en SVT-intervju om ändringen av tronföljden har fått hård kritik. Nu gör han ett nytt uttalande via Kungahusets Facebook-sida.

ANNONS
|

Kung Carl XVI Gustaf kommenterar nu den kritik han fått efter uttalanden kring tronföljden i SVT-dokumentären "Sveriges sista kungar". Han skriver i uttalandet att han i intervjun delade med sig av sina tankar kring att prins Carl Philip i samband med ändringen av grundlagen retroaktivt miste sin ställning som kronprins.

”Det har smärtat mig djupt när jag i efterhand har tagit del av kommentarer som gör gällande att jag inte skulle stå bakom min dotter, Kronprinsessan Victoria, som Sveriges tronföljare” skriver han.

”Kvinnliga tronföljden är för mig en självklarhet”

Sedan tillägger konungen att han vill klargöra att intervjusvaren inte ska uppfattas som kritik mot den kvinnliga tronföljden, eller mot kronprinsessan Victoria.

ANNONS

”Den kvinnliga tronföljden är för mig en självklarhet. Kronprinsessan är min efterträdare. Hon är en extraordinär tillgång för mig, min familj och vårt land. Jag är stolt över henne och hennes outtröttliga arbete för Sverige” avslutar han.

LÄS MER:Så ska kung Carl XVI Gustaf firas i Göteborg på jubileet

LÄS MER:Kungen om ändrad tronföljd: "Orättfärdigt"

LÄS MER:Ärkebiskopen: Det är kyrkans skyldighet att tala

ANNONS