Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Kungen försöker tänka klimatsmart

Solcellspaneler installeras på slottstaket och kung Carl XVI Gustaf lägger första plattan.

600 solcellspaneler på en yta av 1 000 kvadratmeter. Det innebär att omkring tolv procent av Stockholms slotts totala elförbrukning kommer att komma från solen.

- Tolv procent är kanske inte jättemycket, men det är en början som visar att det går. Om alla gör motsvarande blir det mycket, säger kung Carl XVI Gustaf som hjälper till att placera den allra första panelen på taket.

Solcellsanläggningen kommer att bre ut sig på slottstakets norra sida och vara synlig för flyg på väg in i Stockholm. Projektet är en försenad 70-årspresent från Statens fastighetsverk.

- Det är en symbolisk gåva. Det var i och för sig några år sedan jag fyllde 70, men på grund av leveranssituationer har vi inte kunnat göra det förrän i dag, säger kungen.

Enligt Hovstaterna arbetar slottet kontinuerligt med hållbarhetsfrågor. Kungen berättar att de ofta pratar om energilösningar och han beskriver skrattande hur miljöintresset ser ut i övrigt.

- Jag har ju hållit på sedan tidigt 1970-tal så jag har varit med hela vägen.

TT: Anser sig kungen vara klimatsmart?

- Tja, man skulle kanske vara ärlig. Det är inte alltid jag är 100 procent. Men vi tänker på det och försöker att handla därefter, även om det inte alltid fungerar på grund av olika omständigheter.

Anläggningen kostar 2,7 miljoner kronor och ska vara klar att leverera ström från och med 1 juni.