Kungen försöker tänka klimatsmart

Solcellspaneler installeras på slottstaket och kung Carl XVI Gustaf lägger första plattan.

ANNONS
|

600 solcellspaneler på en yta av 1000 kvadratmeter. Det innebär att omkring tolv procent av Stockholms slotts totala elförbrukning kommer att komma från solen.

- Tolv procent är kanske inte jättemycket, men det är en början som visar att det går. Om alla gör motsvarande blir det mycket, säger kung Carl XVI Gustaf som hjälper till att placera den allra första panelen på taket.

Solcellsanläggningen kommer att bre ut sig på slottstakets norra sida och vara synlig för flyg på väg in i Stockholm. Projektet är en försenad 70-årspresent från Statens fastighetsverk.

- Det är en symbolisk gåva. Det var i och för sig några år sedan jag fyllde 70, men på grund av leveranssituationer har vi inte kunnat göra det förrän i dag, säger kungen.

ANNONS

Enligt Hovstaterna arbetar slottet kontinuerligt med hållbarhetsfrågor. Kungen berättar att de ofta pratar om energilösningar och han beskriver skrattande hur miljöintresset ser ut i övrigt.

- Jag har ju hållit på sedan tidigt 1970-tal så jag har varit med hela vägen.

TT: Anser sig kungen vara klimatsmart?

- Tja, man skulle kanske vara ärlig. Det är inte alltid jag är 100 procent. Men vi tänker på det och försöker att handla därefter, även om det inte alltid fungerar på grund av olika omständigheter.

Anläggningen kostar 2,7 miljoner kronor och ska vara klar att leverera ström från och med 1 juni.

TT

Fakta: Så fungerar solcellen

TT

Den vanligaste typen av solceller tillverkas av halvledarmaterialet kisel. Cellens framsida är täckt av ett tunt nät av metallkontakter. Cellens baksida är helt täckt av ett metallskikt.

Så fungerar det:

1. Solljus träffar cellens framsida.

2. Elektroner frigörs och elektrisk spänning uppstår mellan cellens fram- och baksida.

3. Metallkontakterna på fram- och baksidan tar upp laddningen i form av elektrisk ström som kan ledas in på elnätet.

4. Spänningen från en enda solcell är bara drygt en halv volt. Cellerna seriekopplas därför för att komma upp i lämplig spänning.

ANNONS