Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Funderat över hur kungligheterna och Nobelpristagarna kommer att sitta vid festligheterna på måndag? Nu får du svaret. Arkivbild.

Kungen får diskutera fysik vid Nobelfesten

Vad som serveras på årets Nobelmiddag är än så länge en välbevarad hemlighet. Däremot kan man skapa sig en bild av hur den högtidliga festen kommer att se ut genom att titta på bordsplaceringen.

Kung Carl Gustaf och Drottning Silvia får sitta bredvid varsin Nobelprisvinnare i fysik vid honnörsbordet. Drottningen får Nobelstiftelsens styrelseordförande Carl-Henrik Heldin till bordsherre och Nobelpristagaren Gérard Mourou på sin högra sida. Kungen får i sin tur Donna Strickland som bordsdam och Evi Heldin till vänster om sig. Årets tredje pristagare i fysikkategorin, amerikanen Arthur Ashkin, är den äldsta personen som någonsin tilldelas ett nobelpris och är inte på plats i Stockholm.

Statsminister Stefan Löfven (S) får Marcelle Mourou, som är gift med Gérard Mourou, till bordet och talmannen Andreas Norlén är placerad bredvid Marjorie Sable, som är gift med kemipristagaren George P Smith.

Till skillnad från tidigare år finns ingen plats för en pristagare i litteratur – eftersom priset inte har delats ut i år. Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP), som förra året hade Kazuo Ishiguro som bordsherre, får i år EU-kommissionären Carlos Moedas till bordet.