Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kungaparet gästar Indonesien

Barn med svenska och indonesiska flaggor mötte kungaparet när det inledde sitt tre dagar långa statsbesök i Indonesien. President Joko Widodo tog emot framför presidentpalatset i Bogor utanför Jakarta tillsammans med hustrun Irina.

Den tidigare möbeltillverkaren Joko Widodo valdes 2014 till president och har nått stor popularitet för sin jordnära stil. Widodo, som är landets första ledare utan band till de gamla generalerna, har dock ingen lätt uppgift i ett land där tillväxten inte får riktig fart.

Förutom kung Carl Gustaf och drottning Silvia finns infrastrukturminister Anna Johansson med på resan som representant för regeringen. Även Business Sweden deltar med 35 svenska företagsledare.

Indonesien är Sydostasiens största tillväxtekonomi. Landet har stora projekt på gång, framför allt inom offentlig sektor, infrastruktur och energi. De pågående förhandlingarna om att sälja tolv Gripenplan från försvarskoncernen Saab till Indonesien är en av flera potentiella affärer framöver.

Indonesien har svenska Gripen som ett av tre huvudalternativ, men för att få till en affär krävs också ett omfattande industrisamarbete.

De närmaste dagarna ska kungaparet besöka storstäderna Jakarta, Bogor och Bandung för att bland annat träffa indonesiska studenter, delta i seminarium om skog och hållbarhet och titta närmare på indonesisk dockteater.