Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kungälvsbo döms för brutal yxattack

Kungälvsbon kraschade först berusad in i en lyktstolpe med en bil. Sedan dödshotade han en främmande kvinna som han sedan jagade in i en godisbutik där han kastade en yxa i huvudet på henne. Nu döms mannen till sex års fängelse för mordförsök och en rad andra brott.

Skräckkvällen utspelade sig i Töcksfors i Värmland den 28 november förra året. 

Ett äldre norskt par som var på väg för att handla såg plötsligt hur en bil kraschade in en lyktstolpe på parkeringsplatsen utanför köpcentret. 

När kvinnan i paret gick fram till bilen möttes hon av en främmande man vid bilen som hotade att döda henne om hon inte "betalade". 

Mannen ska även ha kastat ett armband på henne och fortsatt att uttrycka dödshot. 

Den nu dömde 46-årige Kungälvsbon har själv hävdat att han kraschade in i lyktstolpen för att bilen som paret åkte i inte hade använt blinkers vid en sväng. 

På parkeringsplatsen ropade sedan mannen på en kvinna som hade åkt med i hans bil om att komma med vapen. 

Beväpnade sig med yxa

En stund senare stod Kungälvsbon med en yxa i handen framför den norska kvinnan och hennes man. Paret flydde då för sina liv in i en godisbutik. Yxans skaft var 42 centimeter långt och dess blad har mätts upp till 14 x 8 centimeter. 

Jakten fortsatte sedan inne i butiken där kvinnan sprang för sitt liv mellan godishyllorna. 

Plötsligt höjde mannen yxan över huvudet och kastade den mot kvinnan. I polisförhör har hon berättat att mannen innan kastet ska ha sagt "Jag ska döda dig". 

I sista stund lyckades kvinnan vrida på sitt huvud och yxan träffade henne därför i bakhuvudet. 

I förhör har kvinnan berättat att hon förstod att hon var tvungen att komma på benen för att inte bli dödad av mannen. När hon kom på fötter började yxmannen istället att springa mot hennes man som han utdelade ett slag mot med en kniv i handen. Kniven ska mannen ha fått samtidigt som han fick yxan av sin kvinnliga partner. 

Efter att yxmannen flydde ut ur butiken åkte han i väg med parets bil som senare hittades delvis förstörd.

Döms till fängelse

Den 46-årige Kungälvsbon döms nu för sex års fängelse för bland annat mordförsök på den norska kvinnan och försök till grov misshandel på hennes man av Värmlands tingsrätt. Kungälvsbon döms även för brott som olaga hot och grov vårdslöshet i trafik. 

Han dömds även till att betala sammanlagt omkring 130 000 kronor i skadestånd till det norska paret. 

Under utredningen mot mannen har det kommit fram att han och kvinnan, som han beordrade att hämta yxan, bodde på ett vandrarhem i Töckfors vid tidpunkten för brotten. 

Kvinnan som hämtade yxan och kniven frias helt från brottsmisstankar. Enligt tingsrätten har det inte gått att bevisa att kvinnan visste vad mannen hade tänkt att göra med vapnen. 

Varken den norska kvinnan eller hennes man drabbades av allvarliga fysiska skador av Kungälvsbons attacker. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.