Kulturminister Amanda Lind under prisutdelningen.
Kulturminister Amanda Lind under prisutdelningen. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Kulturministern trotsade Kinas hot

Kina hotade med att porta kulturminister Amanda Lind (MP) om hon närvarade vid utdelningen av ett pris till den fängslade förläggaren Gui Minhai. Men Lind infann sig på prisceremonin i Stockholm.
Ett allvarligt misstag, enligt Kinas ambassad.

ANNONS
|

Det var med ett hot hängande över sig som kultur- och demokratiminister Amanda Lind på fredagskvällen gick upp på scenen och delade ut Tucholskypriset från Svenska Pen.

Tidigare under dagen uppmanade Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, Pen-klubben att ställa in fredagens prisutdelning – eftersom det gick till den fängslade svenskkinesiske förläggaren Gui Minhai.

– Principerna om yttrandefrihet måste vara självklara. Makthavare får aldrig ta sig friheten att attackera fria konstnärliga yttringar eller det fria ordet, sade Amanda Lind under prisutdelningen.

"Skada relationen"

Hotet från den kinesiske ambassadören Gui Congyou handlade om att svenska regeringsföreträdare skulle portas från Kina om de deltog i ceremonin.

ANNONS

– Om Amanda Lind trots vårt råd närvarar vid den här ceremonin, då kommer inga regeringsföreträdare ansvariga för kulturfrågor att vara välkomna till Kina, sade ambassadören till TT tidigare under fredagen.

Han tillade att det skulle kunna skada ländernas "vänskapliga relation", och på frågan vad som gällde om statsminister Stefan Löfven (S) skulle närvara svarade Gui Congyou:

– Vi har samma hållning där och samma principer.

"Sagt till ambassaden"

Amanda Lind trotsade alltså hotet och vid ceremonin stod en tom stol som symboliserade Gui Minhai eftersom han själv inte kunde ta emot sitt pris. Kulturministern säger att man har markerat mot Kina efter påtryckningarna.

– Det är givetvis allvarliga uttalanden. Men vi har från regeringens sida varit tydliga med att svensk yttrandefrihet gäller. Vi har också sagt till ambassaden att vi förutsätter att de respekterar detta.

Stefan Löfven (S) meddelade efter Kinas uppmaning till Svenska Pen-klubben, som fått stöd av den internationella organisationen, att Sveriges hållning ligger fast.

– Kulturministern ska dela ut priset. Hon har fått den frågan och svarat ja och det är klart att vi håller det. Vi tänker inte falla för den här typen av hot. Aldrig. Vi har yttrandefrihet i Sverige och det är det som gäller, punkt, sade han till SVT:s Agenda.

ANNONS

"Mycket allvarligt"

Gui Minhai, på senare tid förläggare av regimkritisk litteratur i Hongkong, frihetsberövades för fyra år sedan av de kinesiska myndigheterna, anklagad för ett trafikbrott som ska ha skett 2003. Han släpptes kort 2017 men fängslades igen med nya anklagelser om att ha samlat in statshemligheter. Han har inte ställts inför rätta.

Utrikesminister Ann Linde (S) anser att när en utländsk stat talar om för ett annat land hur regeringen bör agera är det mycket allvarligt.

– Vi har markerat tydligt mot Kina både vid ambassaderna i Stockholm och i Peking, sade Linde utan att närmare vilja gå in på Kinas reaktion på den svenska markeringen.

Borde ej ha synpunkter

Moderatledaren Ulf Kristersson, som kom in sent till prisceremonin, tycker att Sverige måste vara tydligt med att kinesiska försök att lägga sig i vad en svensk regering gör ska falla platt till marken.

– Det är viktigt att markera för Kina att Sverige står bakom Gui Minhai och att våra krav på hans frigivning är helt oförändrade. Det handlar bokstavligen om grundläggande värderingar, som jag tror att alla i Sverige sluter upp kring, oavsett politisk uppfattning.

– Det handlar också om Sveriges förmåga att stå upp mot ett land som är väldigt mycket större. Därför är det otroligt betydelsefullt att EU har varit tydligt. Det är vid sådana här lägen som ett litet land behöver större sammanhang för att göra sin röst hörd, säger Kristersson.

ANNONS

"Allvarligt misstag"

Efter ceremonin publicerade den kinesiska ambassaden en kommentar på sin webbplats där man anklagar Sverige för att lägga sig i landets rättsliga suveränitet.

"Det allvarliga misstaget från den svenska sidan skapar oundvikligen allvarliga svårigheter att upprätthålla vänskapliga utbyten och samarbeten mellan Kina och Sverige", skriver en talesperson från ambassaden.

Rättat: I en tidigare version var Gui Congyous namn felstavat.

Johanna Cederblad/TT

Lars Larsson/TT

Niklas Svahn/TT

Kinas ambassadör Gui Congyou varnar svenska regeringsföreträdare.
Kinas ambassadör Gui Congyou varnar svenska regeringsföreträdare. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Den svenske medborgaren och förläggaren Gui Minhai anklagades för ett trafikbrott i Kina, som ska ha skett 2003.

Han greps i Thailand 2015, och året efter sågs han i kinesisk tv erkänna det påstådda brottet, och har därefter avtjänat ett straff för detta.

Han har dock gripits igen, denna gång påstås han ha avslöjat kinesiska statshemligheter. 2012 startade Gui Minhai ett förlag i Hongkong som bland annat ger ut böcker om Kommunistpartiet som är förbjudna i Kina. Han drev även en bokhandel.

Hans dotter Angela Gui har kämpat för att få sin pappa fri.

Gui Minhai har nu tilldelats Tucholskypriset i sin frånvaro av Svenska Pen.

4 november: Svenska Pen meddelar att Gui Minhai tilldelas Tucholskypriset.

15 november: Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou hotar med konsekvenser för Sverige om regeringen är närvarande vid prisutdelningen av Svenska Pens Tucholskypris.

15 november: Gui Congyou utvecklar sitt hot och säger att om den svenska regeringen närvarar vid prisceremonin så portas företrädare från Kina.

15 november: Kulturminister Amanda Lind (MP) delar ut Tucholskypriset till Gui Minhai.

ANNONS